x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International acuză Venezuela de execuţii fără proces

Amnesty International acuză Venezuela de execuţii fără proces

21 Sep 2018   •   07:06
Amnesty International acuză Venezuela de execuţii fără proces

Organizaţia umanitară Amnesty International a acuzat joi forţele de securitate venezuelene de executarea fără proces a mii de cetăţeni, majoritatea tineri. 

 

Organizaţia neguvernamentală COFAVIC din Venezuela, care reprezintă rudele victimelor, a documentat 6385 de cazuri de execuţii extra-judiciare din 2012 până în 2017. Amnesty susţine într-un comunicată că au avut loc 8292 de astfel de execuţii numai în perioada 2015-2017. Biroul procurorului general de la Caracas a înregistrat 4667 de morţi în custodia organelor de securitate în 2017. 

Potrivit Amnesty, "în contextul operaţiunilor de securitate, oficialităţile de stat, care adoptă o abordare militarizată a menţinerii ordinii, au folosit în mod regulat forţa excesivă şi abuzivă, iar în unele cazuri au recurs la forţa letală cu intenţia de a ucide". 

Amnesty a documentat în Venezuela cazuri de tortură, rele tratamente şi execuţii extra-judiciare de către forţele de ordine încă de la sfârşitul deceniului 1990. 

Astfel de cazuri sunt puse adesea pe seama confruntărilor armate, iar victimele sunt catalogate drept infractori, deşi potrivit raportului citat este vorba despre protestatari sau persoane neînarmate. 

Venezuela este una din ţările cele mai violente din lume, cu o rată a omuciderilor de 89 la 100.000 de locuitori, arată acelaşi document. Majoritatea victimelor sunt tineri din cartiere sărace; 95% din cei ucişi în 1917 au fost băieţi şi bărbaţi cu vârste între 12 şi 44 de ani, precizează Amnesty. AGERPRES

×