x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International: numărul execuţiilor din China, de câteva ori mai mare decât în restul lumii

Amnesty International: numărul execuţiilor din China, de câteva ori mai mare decât în restul lumii

27 Mar 2014   •   09:50
Amnesty International: numărul execuţiilor din China, de câteva ori mai mare decât în restul lumii

China a executat mii de persoane în 2013, un număr semnificativ mai mare decât totalul de 778 de condamnaţi în cazul cărora a fost aplicată pedeapsa cu moartea în restul lumii, a anunţat Amnesty International, citat de AFP.

"China a continuat să execute mai multe persoane decât celelalte state ale lumii la un loc", a subliniat Amnesty International în raportul său anual privind pedeapsa cu moartea.

Numărul execuţiilor capitale este un secret de stat în China, iar Amnesty a ajuns la cifra de câteva mii de persoane executate bazându-se pe estimări. ONG-ul cere cu regularitate Beijingului să facă publice datele privind condamnările la moarte şi execuţiile.

China a abolit în ultimii ani pedeapsa cu moartea pentru anumite tipuri de "fraudă financiară" şi a promis în noiembrie să continue lărgirea acestei liste. În plus, o reformă care solicită aprobarea Curţii Supreme Chineze pentru toate sentinţele capitale a condus la o scădere a numărului de execuţii, potrivit unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Astfel, Human Rights Watch a estimat în luna ianuarie că numărul de execuţii din ţară "a scăzut în ultimii ani sub 4.000 (pe an)", faţă de cele circa 10.000 în urmă cu un deceniu.

În Statele Unite ale Americii, anul 2013 a fost marcat de un declin puternic al numărului de execuţii şi condamnări la moarte, înregistrându-se cele mai reduse niveluri din ultimele decenii, potrivit raportului anual al Centrului de Informare privind Pedeapsa cu Moartea.

×