x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International protestează la adresa Paris 2024, din cauza supravegherii AI

Amnesty International protestează la adresa Paris 2024, din cauza supravegherii AI

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   11:15
Amnesty International protestează la adresa Paris 2024, din cauza supravegherii AI
Sursa foto: Hepta

Amnesty International a organizat o înmormântare simbolică în semn de protest față de aprobarea de către parlamentul francez a utilizării sistemelor de camere de supraveghere cu inteligență artificială în timpul Jocurilor Olimpice, care vor începe în ultima săptămână din iulie.

Amnesty International protestează împotriva aprobării de către Parlamentul Republicii Franceze a autorizației pe care a dat-o pentru punerea în aplicare a utilizării inteligenței artificiale pentru supraveghere în timpul Jocurilor, care vor avea loc între 26 iulie și 11 august la Paris și în alte orașe franceze, inclusiv în teritoriile de peste mări.

Protestul a avut loc la celebrul cimitir parizian Père Lachaise, avertizând asupra pericolelor utilizării camerelor de supraveghere dotate cu inteligență artificială în timpul Jocurilor Olimpice din această vară.

Guvernul a susținut că o astfel de tehnologie este necesară pentru a gestiona mulțimi de milioane de oameni și pentru a detecta potențialele pericole și că testele camerelor inteligente nu vor procesa date biometrice și nu vor folosi recunoașterea facială.

Însă criticii susțin că aceasta deschide calea pentru o recunoaștere facială pe scară largă și amenință libertățile civile de bază. Amnesty a solicitat ca în Franța să se adopte o lege care să interzică utilizarea sistemelor de recunoaștere facială în spațiile publice.

În afara cimitirului Père Lachaise, bărbații au cărat solemn un sicriu pe care scria „intimitate" de la un dric spre un salon funerar improvizat pe marginea drumului, plin de persoane în doliu îmbrăcate în negru.

„Noi nu îngropăm intimitatea. Nu recunoașterii faciale", scria un banner deasupra sicriului.

Amnesty International este o mișcare globală formată din 10 milioane de persoane din 150 de țări care lucrează pentru promovarea și apărarea drepturilor omului, așa cum sunt proclamate în Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și în alte tratate și pacte internaționale privind drepturile omului.

Grupul pentru drepturile omului susține că recunoașterea facială subminează dreptul la protest pașnic și dreptul la viață privată și poate crește discriminarea rasială în cadrul supravegherii poliției.

Recunoașterea facială a fost deja testată în Franța, potrivit Amnesty International. Orașul Nisa din sudul țării a folosit un sistem israelian pentru a scana fețele din mulțime în timpul carnavalului său din 2019, susține organizația.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: amnesty international Paris 2024 protest ai