x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amprentarea nu e clară la Cotroceni

Amprentarea nu e clară la Cotroceni

de Carmen Plesa    |    19 Iul 2008   •   00:00
Amprentarea nu e clară la Cotroceni

DA ORI BA?  ●  Preşedintele spune că La Repubblica a înţeles greşit
Preşedintele român susţine că nu a discutat cu Roberto Maroni despre politica guvernului italian în privinţa romilor, dar a refuzat să-şi precizeze clar poziţia faţă de amprentări.



DA ORI BA?  ●  Preşedintele spune că La Repubblica a înţeles greşit
Preşedintele român susţine că nu a discutat cu Roberto Maroni despre politica guvernului italian în privinţa romilor, dar a refuzat să-şi precizeze clar poziţia faţă de amprentări.

Cotidianul La Repubblica a înţeles greşit declaraţia lui Roberto Maroni în care ministrul de Interne italian spunea că preşedintele român e de acord cu politica guvernului Berlusconi în privinţa romilor, a susţinut ieri Traian Băsescu. Preşedintele nu a declarat însă clar dacă este împotriva amprentării romilor din Peninsulă.

"Aş sugera citirea cu atenţie a legii italiene. Este o sugestie pe care v-o fac, nu sînteţi obigaţi să o faceţi, doar să o comentaţi", a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă. Şeful statului a mai precizat că "partea română nu poate fi de acord cu discriminarea oricărui cetăţean al său, dacă este vorba de un proces de discriminare" şi că poziţia sa "este o poziţie în interesul românilor, punct. Deocamdată, discuţiile între mine şi Guvernul italian nu sînt definitivate, sînt în evoluţie".

DECLARAŢIA LUI MARONI. Într-un articol publicat miercuri de La Repubblica în ediţia electronică, era citată următoarea declaraţie a lui Roberto Maroni referitoare la poziţia preşedintelui român apropo de politica adoptată de guvernul italian în privinţa romilor:

"Am avut o discuţie deschisă. A cerut directive, şi din partea noastră nu există nici o obiecţie în a ţine cont de recomandările sale. Nu există nici o obiecţie din partea lui în ceea ce priveşte linia pe care intenţionăm să o adoptăm. Totul va fi făcut în spiritul respectului faţă de normale italiene şi internaţionale pentru a rezolva indecenţa taberelor de romi".

Şeful statului a spus ieri că nu crede că Maroni a făcut referire la el în articol, ci că a fost o confuzie a jurnalistului sau o redactare greşită. Mai mult, Băsescu susţine că nu l-a întîlnit pe Maroni şi că nici măcar la telefon nu a vorbit cu el.

Preşedintele a mai adăugat că nu se grăbeşte să ia o poziţie oficială apropo de cele prezentate în La Repubblica, pentru că este vorba doar de un articol de presă, şi nu de un comunicat al guvernului italian.

La Repubblica a mai publicat miercuri şi poziţia lui Roberto Maroni faţă de acuzaţiile de discriminare venite din partea premierului român, prin intermediul unei scrisori înaintate ambasadorului italian la Bucureşti. Ministrul de Interne din Peninsulă a caracterizat acuzaţiile drept nefondate şi a spus despre polemicile apărute pe tema amprentării că sînt "aberante şi exagerate".

×
Subiecte în articol: externe maroni