x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anul Nou Chinezesc, sărbătorit peste tot în lume! Imagini impresionante

Anul Nou Chinezesc, sărbătorit peste tot în lume! Imagini impresionante

de Andreea Tiron    |    23 Ian 2023   •   11:00
Anul Nou Chinezesc, sărbătorit peste tot în lume! Imagini impresionante
Sursa foto: Hepta

Anul Nou Chinezesc 2023 a fost sărbătorit duminică, 22 ianuarie, și reprezintă cea mai mare sărbătoare populară din China, încărcată de numeroase semnificații mistice, superstiții și tradiții frumoase.

Oamenii sărbătoresc alături de familie și prieteni, merg la parade și se roagă pentru a avea noroc în anul care urmează.

Sărbătorile încep odată cu răsăritul celei de-a doua luni noi după solstițiul de iarnă, eveniment care poate avea loc la orice dată între 21 ianuarie și 20 februarie.

Cunoscute și sub numele de Festivalul Primăverii, festivitățile de Anul Nou sunt menite să aducă noroc și prosperitate.

În China, milioane de oameni călătoresc - uneori mii de kilometri - pentru a sărbători alături de familiile lor.

Oamenii își decorează casele cu roșu pentru a le purta noroc, iar copiii primesc bani în plicuri de un roșu aprins.

Sărbătorile durează două săptămâni, încheindu-se cu festivalul felinarelor, care marchează luna plină.

Începând cu anii 1990, locuitorii Chinei au primit o săptămână liberă de la locul de muncă pentru Anul Nou. Potrivit Ministerului chinez al Comerțului, în prezent, oamenii cheltuiesc peste 820 de miliarde de yuani (114 miliarde euro) în această perioadă.

Fiecare an este asociat cu unul dintre cele 12 animale din zodiacul chinezesc.

Se crede că Anul Nou chinezesc datează din secolul al XIV-lea î.Hr., când domnea dinastia Shang.

Originile sale sunt pline de legende. Una dintre povești spune că un monstru numit Nian ("Anul") îi ataca pe săteni la începutul fiecărui an. Nian se temea de zgomotele puternice, de luminile puternice și de culoarea roșie. Oamenii foloseau aceste lucruri pentru a-l alunga.

Deoarece dragonul este un simbol chinezesc al puterii și al norocului, în multe zone ale țării punctul culminant al festivităților este reprezentat de dansul dragonului.

Anul Nou este, de asemenea, momentul în care oamenii își curăță temeinic casele pentru a scăpa de ghinionul rămas din anul trecut.

Anul acesta este anul Iepurelui de Apă

Iepurele este simbolul longevității, păcii și prosperității în cultura chineză, iar 2023 este considerat un an al speranței.

Lăsăm astfel în urmă tumultuosul an al Tigrului pentru a intra într-o perioadă mai blândă.  Anii anteriori și următorii ai Iepurelui sunt 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023 și 2035. Dacă te-ai născut într-unul dintre ani, atunci ești Iepure. Spre deosebire de astrologia occidentală, individualistăhoroscopul chinezesc este unul care se adresează colectivității. 

Iepurele este al patrulea din zodiac. Legenda spune că împăratul de jad a decis să atribuie zodiacului 12 animale. Ordinea lor a fost stabilită după rapiditatea cu care au ajuns la palat. Șobolanul, Boul și Tigrul au fost primii trei care au sosit, iar Iepurele a urmat la scurt timp după. Se mai spune că umbrele văzute pe satelitul natural al pământului reprezintă un iepure. Mitologia chineză consideră că iepurele este mându de viteza cu care se mișcă. Se crede că oamenii născuți sub acest semn sunt vigilenți, plini de spirit, iute la minte și ingenioși. Ei caută liniștea și pacea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: anul nou chinezesc sarbatoare