x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiza - Rusia, la vanatoare de resurse

Analiza - Rusia, la vanatoare de resurse

de Ana Ilie    |    27 Oct 2006   •   00:00
Analiza - Rusia, la vanatoare de resurse

Expertul pentru Europa si Eurasia al secretarului american de stat, Condoleezza Rice, a facut pentru Jurnalul National o trecere in revista a asa-zisei "diplomatii a petrolului si gazelor naturale" a Rusiei. Matt Bryza a discutat si despre implicatiile acestei politici asupra Romaniei si a intregii Europe.

Jurnalul National: Securitatea energetica a devenit in ultima vreme una dintre cele mai importante preocupari ale Europei. Abia acum constientizam cat de mult depindem de Rusia si de fostele state sovietice pentru ca in locuintele noastre sa fie cald. Cum ati caracteriza politica Rusiei (prin intermediul Gazprom) in acest domeniu: drept o practica sovietica, una capitalista sau de-a dreptul santaj?
Matt Bryza: Eu as spune ca este o politica monopolista. Gazprom este un monopol gigantic. Din perspectiva SUA, este clar ca monopolurile nu contribuie la eficienta economica sau la cresterea economica. Ceea ce face Gazprom aici, in Romania si in Europa, este o incercare de a apara acest monopol, punand multa presiune. Problema cu monopolul, adica supradependenta de o oferta, este ca acesta este foarte vulnerabil. S-a vazut clar iarna trecuta. Gazprom nu a mai furnizat gaz natural, dar nu numai din cauza disputei cu Ucraina, ci pentru ca pur si simplu nu a putut asigura necesarul de gaz propriei tari si Europei. Incepe sa ramana fara gaz, infrastructura de conducte se deterioreaza si trebuie sa investeasca zeci, poate sute de miliarde de dolari doar pentru a continua sa lucreze. Trebuie sa gaseasca gaz undeva. Rusia isi indreapta privirea spre regiunea caspica. Tocmai de asta ne concentram si noi pe regiunea de la Marea Caspica si incercam sa oferim mai multe oportunitati de aprovizionare cu hidrocarburi de acolo.

Criza georgiana

Au iesit la vanatoare de resurse, pentru ca tocmai in timpul crizei dintre Rusia si Georgia, presedintele Vladimir Putin a mers in Kazahstan. Trebuie sa fi fost o deplasare importanta de vreme ce a vizitat Asia Centrala tocmai cand aparuse o criza importanta in Caucaz.
Ma intreb ce cauta acolo. Sa fi fost vorba despre sprijinul acordat democratiei din Kazahstan? Nu cred. Dar in ceea ce priveste Georgia, am cateva cuvinte de spus. Noi, toti cei din comunitatea euro-atlantica, ne-am concentrat asupra crizei ruso-ucrainene. Dar sa nu uitam ca iarna trecuta, intr-o perioada cu cele mai mari geruri din ultimul deceniu in Georgia, s-au produs, coincidenta, trei explozii consecutive, care au intrerupt furnizarea de gaz natural si energie electrica a Georgiei, dar nu au afectat furnizarea energiei catre Rusia. Georgienii nu au avut caldura doua saptamani, iar furnizarea a revenit la normal abia in momentul in care Armenia mai avea in depozite gaz natural doar pentru inca o zi de functionare normala a tarii. Ce coincidenta! Ce noroc ca Gazpromul a rezolvat situatia tocmai la timp pentru a salva Armenia! Si pentru anul acesta exista aceleasi perspective. Avem semnale din Azerbaidjan ca Gazpromul ameninta ca va intrerupe furnizarea de gaz natural daca aceasta tara continua sa exporte gaz natural in Georgia, Turcia si Europa. Si Putin a amenintat, in timp ce se afla in Kazahstan si se desfasura criza cu spionii rusi arestati in Georgia, ca poate folosi furnizarea de hidrocarburi ca pe o arma, pentru a pedepsi Georgia. Amenintarea se intampla din nou.

Diversificare

Ati spune ca ne confruntam cu un razboi rece al energiei?
Nu as spune asta. Altii ar putea spune asta. Dar cred ca nu e ceva neaparat rau in ceea ce se intampla. Gazprom se comporta ca un monopol. Fiind un monopol al statului, reflecta interesele proprietarului sau. Am dori sa promovam competitia, pentru ca monopolul sa inceapa sa se miste in directia pietei.

Si cum se poate face asta, in conditiile in care Rusia nu incurajeaza investitorii, ba chiar insista sa exploateze singura zacamintele importante, si nu ofera acces la reteaua de gazoducte?
Este foarte greu sa patrunzi acolo. Dar sunt doua raspunsuri, unul din punct de vedere al ofertei si altul al cererii. Din punct de vedere al ofertei, raspunsul este simplu: productia de gaz natural a Azerbaidjanului. Pomparea gazului prin Georgia, Turcia si pana la voi, prin conducta Nabucco, si spre vest, prin Turcia, Grecia, Italia. Azerbaidjanul are o cantitate enorma de gaz natural. In noua ani ar putea exporta o treime din ceea ce trimite Rusia in Europa. In ceea ce priveste cererea, Europa trebuie sa se uneasca, pentru a cere beneficii reciproce de la relatia cu Rusia. Trebuie sa-si aminteasca faptul ca si Rusia este dependenta de veniturile si tehnologia din Occident in aceeasi masura in care Occidentul depinde de gazele naturale rusesti.

Miezul problemei

De ce ati venit in Romania tocmai in acest moment?
Raspunsul cel mai simplu este ca a fost organizata o conferinta pe tema securitatii energiei de catre ambasada americana, cea germana, de Asociatia George C. Marshall, impreuna cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni. Aceasta este o reflectare specifica a unei chestiuni mai generale, anume ca Romania s-a transformat intr-un aliat-cheie al Statelor Unite. A demonstrat ca nu este doar un aliat de incredere, ci mai ales un aliat entuziast si face lucruri importante cu noi. Demonstreaza calitati de lider in regiunea Marii Negre, si noi dezvoltam o noua strategie pentru aceasta regiune pentru a incerca sa fortam cooperarea regionala si in domeniul energiei. Nu in ultimul rand, securitatea energetica este o chestiune urgenta. Trebuie sa ne miscam repede si Romania este chiar in miezul acestei probleme.
×
Subiecte în articol: externe Rusia natural georg