x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiză: Rusia va trebui să aloce peste 14 miliarde de dolari pentru a susține economia regiunilor ucrainene anexate

Analiză: Rusia va trebui să aloce peste 14 miliarde de dolari pentru a susține economia regiunilor ucrainene anexate

04 Noi 2022   •   14:26
Analiză: Rusia va trebui să aloce peste 14 miliarde de dolari pentru a susține economia regiunilor ucrainene anexate
Sursa foto: Hepta

Rusia va trebui să investească circa 14,4 miliarde de dolari pentru a susține economia regiunilor ucrainene anexate, arată o analiză a Asociației Băncilor din această țară, scrie EFE.

''Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, circa 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de 500-600 de miliarde de ruble (aprox. 9 miliarde de dolari)'', a explicat vicepreşedintele asociaţiei, Aleksei Voilukov.

Este vorba despre Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, pe care Moscova le-a preluat în urma referendumurilor organizate în aceste provinicii, pe care comunitatea internațională nu le-a recunoscut.

Calculele Asociației Băncilor din Federația Rusă arată un necesar de 900 de miliarde  de ruble (aprox. 14,4 miliarde de dolari). 

Bancherul rus precizează că ''în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar''.
''Din acest motiv, va fi nevoie de o sumă suplimentară de circa 50%, până la aproximativ 900 de miliarde de ruble'', a explicat Voiliukov, care a mai afirmat că acești bani ar putea fi transferați în următoarele luni. 

Și Banca Promsviazbank, care activează în teritoriile ucrainene ocupate, a anunțat că își alimentează rețeaua cu numerar. 

De asemenea, asociația explică faptul că emisiunea parțială de monede și bancnote necesare în regiunile ocupate nu va spori inflația. 
''Cel mai probabil, aceşti bani sunt deja tipăriți și, în general, în seifurile băncilor se află sume considerabile de rezerve monetare'', a spus Voilukov, care nu a exclus însă emisia de noi bani.

Poppulația Federației Ruse se ridica la circa 145,5 milioane de persoane la începutul acestui an iar rezervele de numerar erau de 14 trilioane de ruble, respectiv aproximativ 100.000 de ruble de persoană (circa 1.605 dolari), potrivit lui Voilukov.

Directorul Centrului de Investigaţii Conjuncturale de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, Gheorghi Ostapkovici, spune că ''este de o importanţă crucială să se evalueze corect nevoia de numerar pentru noile regiuni, pe baza funcţionării companiilor, afacerilor şi serviciilor''.
''Dacă în noile regiuni ajunge o cantitate rezonabilă de ruble, acest proces nu va avea niciun impact asupra inflaţiei'', apreciază acesta, care este de  părere însă că estimarea de 900 de miliarde de ruble este exagerată.

Totodată, în luna martie 2022, Banca Centrală a Rusiei a anunțat legarea rublei de aur, ceea ce înseamnă că are restricții de tipărire a banilor. 

×
Subiecte în articol: Rusia ruble regiuni anexate economie