x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă a Vaticanului în legătură cu un episcop, unchi al preşedintelui chilian, suspectat de abuz sexual

Anchetă a Vaticanului în legătură cu un episcop, unchi al preşedintelui chilian, suspectat de abuz sexual

21 Aug 2019   •   10:55
Anchetă a Vaticanului în legătură cu un episcop, unchi al preşedintelui chilian, suspectat de abuz sexual

Vaticanul a deschis o anchetă cu privire la un presupus caz de abuz sexual comis în urmă cu aproximativ 50 de ani împotriva unui minor de către arhiepiscopul chilian Bernardino Pinera, unchiul actualului preşedinte chilian Sebastian Pinera, a anunţat marţi Nunţiatura Apostolică din Chile, preluată de AFP.

"Sfântul Scaun a dispus o anchetă preventivă pentru a stabili credibilitatea unei plângeri pentru presupus abuz sexual împotriva unui minor, comis în urmă cu peste 50 de ani de episcopul Bernardino Pinera Carvallo, arhiepiscop emerit al oraşului La Serena", a precizat într-un comunicat nunţiatura (Ambasada Vaticanului).

"Suntem în contact cu persoana care a depus plângerea şi, în acelaşi timp, acţionăm în conformitate cu principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicat.

Bernardino Pinera, în vârstă de 103 ani, este unchiul actualului preşedinte chilian şi formator al unor preoţi de renume din ţară. El a prezidat Conferinţa Episcopală chiliană între 1984 şi 1988.

La sfârşitul lunii iulie, congregaţia iezuită din Chile şi-a cerut scuze pentru abuzurile sexuale comise de fostul său lider Renato Poblete împotriva a 22 de victime, între care patru minori, timp de peste patru decenii. Renato Poblete, decedat în 2010, avea legături ample cu lumea afacerilor şi a politicii.

În total, 158 de cazuri de abuzuri sexuale, în care sunt implicaţi 219 de membri ai bisericii, fac obiectul unor anchete în Chile. Dintre cele 241 de victime identificate, 123 erau minori la momentul comiterii faptelor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: abuz sexual Vatican episcop