x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă internaţională pentru cauza morţii lui Yasser Arafat

Anchetă internaţională pentru cauza morţii lui Yasser Arafat

de Marina Constantinoiu    |    05 Iul 2012   •   14:58
Anchetă internaţională pentru cauza morţii lui Yasser Arafat



Liderii palestinieni doresc o ancheta internationala privind cauzele mortii liderului istoric al Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat, pentru a putea inchide acest capitol, a declarat, joi, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riyad al-Malki, citat de AFP.

Lor li se adauga seful diplomatiei tunisiene, Rafik Abdessalem, care a solicitat, joi, reunirea de urgenta a Ligii Arabe si o ancheta internationala pe aceasta tema. "Cerem de urgenta o reuniune a ministrilor de Externe ai Ligii Arabe si cerem crearea unui comitet international pentru anchetarea circumstantelor mortii liderului palestinian Arafat', a declarat acesta la un post de radio tunisian. De altfel, Tunisia a intretinut relatii privilegiate cu Arafat in anii 1980 si 1990, gazduind Organizatia de Eliberare a Palestinei (OEP), considerata terorista de comunitatea internationala.

"Vrem sa demonstram ca Autoritatea Palestiniana, conducerea ei si poporul palestinian abia asteapta sa afle toate detaliile mortii lui Arafat, pentru a putea inchide acest dosar. Vom fi in prima linie pentru a participa si sustine aceasta ancheta', a dat asigurari, la randul sau, la postul de radio oficial, Vocea Palestinei, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riyad al-Malki.

Dupa ani si ani...
"Am fi putut avea noi initiativa, dar nu am dorit sa cream contencioase si divergente in legatura cu o chestiune atat de importanta', a explicat ministrul, intrebat de ce s-a scurs atat timp intre decesul lui Yasser Arafat (11 noiembrie 2004) si acceptul dat de presedintele actual al Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru o analiza a cadavrului fostului lider, care se afla in mausoleul de la sediul Presedintiei de la Ramallah.

"In ultimii opt ani, initiativele pentru crearea unei comisii internationale nu au fost suficiente, dar acum, partile si-au aratat vointa de a progresa in legatura cu acest dosar, iar noi vom fi primii care-i vom insoti in acest demers. La vremea respectiva, am cerut o ancheta, dar raspunsul a fost insuficient', a adaugat el, facand aluzie la refuzul venit din partea vaduvei lui Arafat, Suha, pentru efectuarea unei autopsii.

Vaduva lui Arafat e de acord
Dar miercuri, vaduva lui Yasser Arafat a declarat pentru France Presse ca va adresa in cel mai scurt timp o scrisoare oficiala laboratorului elvetian care a facut testele potrivit carora Yasser Arafat ar fi fost otravit cu poloniu, pentru a autoriza culegerea de esantioane de la cadavrul lui Arafat, pentru a verifica rezultatele.

Nepotul defunctului, Nasser al-Qidwa, al carui consimtamant este necesar pentru exhumare, nu s-a exprimat inca oficial in legatura cu aceasta. Muftiul Mohammad Hussein, inalta autoritate islamica palestiniana, a declarat, la randul sau pentru AFP, ca nicio regula religioasa nu interzice exhumarea ramasitelor pamantesti ale lui Arafat.

Poloniul se dezintegreaza in timp
Directorul Institutului medico-legal israelian, Yehuda Hiss, a reamintit ca poloniul este o otrava radioactiva relativ noua. "In cazul lui Yasser Arafat, as sugera prelevarea de esantioane de pamant din jurul mormantului sau si efectuarea de prelevari din ceea ce ramane din corpul uman dupa mai multi ani de la deces, in special schelet, dinti si unghii', a declarat acesta pentru postul public de radio israelian Kol Israel (Vocea Israelului). "Poloniul se dezintegreaza in timp, dar este posibil ca azi sa se gaseasca urme, gratie componentelor sale mai stabile', a precizat acesta.

Intr-un editorial intitulat "Poporul nostru are dreptul sa stie', cotidianul palestinan Al-Quds a subliniat ca documentarul difuzat de Al Jazeera ridica mai multe semne de intrebare decat ofera raspunsuri in legatura cu autorii asasinarii lui Yasser Arafat. "Intrebarea cea mai importanta este: Israelul ar fi putut comite, de unul singur, fara ajutorul colaboratorilor sai palestinieni aceasta crima? Sau fara existenta unor fisuri flagrante in cadrul masurilor de securitate pentru protejarea presedintelui?', se intreaba ziarul.

Analizele din Elvetia
Institute for Radiation Physics din Lausanne, Elvetia, care a analizat esantioane biologice prelevate de pe efecte personale ale liderului palestinian care ii fusesera predate vaduvei sale de catre reprezentanti ai spitalului militar francez din Percy, unde Arafat a decedat, a descoperit in acestea o cantitate anormala de poloniu, potrivit unui documentar difuzat marti de postul de televiziune Al-Jazeera.

Teoria conspiratiei
Cand Yasser Arafat, liderul Autoritatii Palestiniene, deceda, in 2004, mai multe voci se faceau auzite sustinand teoria asasinarii sale. Multe dintre acestea invocau otravirea. Nu se stia cu ce, nu se stia nici macar sigur ca despre asta a fost vorba, dar zvonurile circulau cu insistenta. Dupa opt ani, postul de televiziune Al Jazeera relanseaza teoria. Jurnalistii au difuzat un documentar care avanseaza ideea otravirii lui Arafat cu poloniu, substanta radioactiva, idee care s-ar fi conturat in urma efectuarii analizelor in Elvetia. "Concluzia este ca am gasit un nivel semnificativ de poloniu in aceste esantioane", a declarat Francois Bochud, directorul institutului, in acest documentar realizat dupa noua luni de ancheta, potrivit Al-Jazeera.

Precedentul Litvinenko. Primul "asasinat radiologic'
Poloniul este substanta cu care ar fi fost otravit si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, oponent al presedintelui rus Vladimir Putin, decedat in 2006 la Londra.

Poloniul este o materie puternic radioactiva si extrem de toxica. Element chimic natural, prezent in minereul de uraniu, poloniul, descoperit in 1898 de catre Marie Curie, este folosit drept sursa de raze alfa in cercetare si in medicina, dar si in alte domenii. Este, totusi, foarte rar, obtinerea sa necesitand un laborator nuclear si fiind estimata la mai putin de 100 de grame pe an la scara mondiala, in mare, de origine rusa.

Solubil, foarte toxic in doze infime prin inhalare sau ingestie, poloniul este un element foarte periculos, a carui manipulare necesita un echipament special si proceduri stricte. E suficient pentru a provoca animalelor de laborator cancere in urma inhalarii.

In noiembrie 2006, decesul lui Aleksandr Litvinenko (care a fost otravit cu poloniu conform unui scenariu demn de cele mai tari romane de spionaj) a provocat o grava criza diplomatica intre Marea Britanie si Rusia.

Litvinenko, transfug din cadrul serviciilor secrete ruse (FSB), refugiat la Londra, a decedat la varsta de 43 de ani la 23 noiembrie intr-un spital londonez, la numai trei saptamani dupa ce s-a intalnit cu un alt fost agent rus, Andrei Lugovoi. In cateva zile, Litvinenko, prima victima cunoscuta a "unui asasinat radiologic', potrivit expertilor, a ramas fara par, ficatul si maduva sa osoasa fiind atinse de doze puternice de radiatii. Considerat de Scotland Yard drept principalul suspect in acest asasinat, fostul spion Andrei Lugovoi a lasat in urma lui numeroase urme de radioactivitate, pe drumul de intoarcere in Rusia. Dar in ciuda repetatelor cereri din partea Londrei, Moscova refuza sa-l extradeze. De atunci, FSB este non grata la Londra si nu a primit acceptul pentru a asigura securitatea delegatiei ruse la Jocurile Olimpice.

Simptome diferite
Yasser Arafat, care s-a imbolnavit la sediul sau general din Ramallah, in Cisiordania, asediat de armata israeliana, a decedat la 11 noiembrie 2004 la Percy. Moartea sa ramane o enigma, cei 50 de medici care l-au tratat neprecizand motivul exact al deteriorarii rapide a starii sale de sanatate. La momentul respectiv, cadavrul lui Arafat nu a fost autopsiat. Palestinienii au acuzat Israelul ca l-a otravit. Pentru a confirma ipoteza unui deces provocat de poloniu, ramasitele pamantesti ale lui Yasser Arafat trebuie exhumate si analizate.

Cu toate informatiile pe care le aduce, documentarul postului Al Jazeera nu vine cu o dovada palpabila a teoriei otravirii. Simptomele mentionate in dosarul medical al lui Yasser Arafat nu se potrivesc cu cele care rezulta din otravirea cu poloniu, comenteaza cotidianul francez Le Figaro. Singura solutie pentru a valida sau anula ipoteza otravirii este exhumarea cadavrului, pentru efectuarea de prelevari de probe biologice. Directorul laboratorului elvetian a explicat ca exhumarea va furniza un esantion care ar trebui sa aiba o foarte mare concentrare de poloniu, daca Arafat a fost otravit cu asa ceva.

×
Subiecte în articol: deces Yasser Arafat ancheta otravire poloniu