x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta la Bucuresti - Scrisoarea-problema face inca valuri

Ancheta la Bucuresti - Scrisoarea-problema face inca valuri

de Anca Aldea    |    08 Feb 2007   •   00:00
Ancheta la Bucuresti - Scrisoarea-problema face inca valuri

Scrisoarea deschisa publicata de sase ambasadori NATO acreditati la Roma, pe tema mentinerii trupelor italiene in Afganistan, continua sa faca valuri la Bucuresti si in presa internationala.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a dezmintit ieri o informatie potrivit careia ambasadorul Romaniei in Italia, Cristian Colteanu, unul dintre cei sase cosemnatari ai scrisorii deschise, ar fi fost demis. Potrivit postului de radio Romania Actualitati, Tariceanu i-a cerut ministrului demisionar de la Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa dispuna o ancheta pe tema initiativei ambasadorului Colteanu, initiativa ce nu putea fi pusa in practica fara aprobare de la Bucuresti.

MISIUNEA CONTINUA. Premierul Italiei, Romano Prodi, a anuntat ieri ca trupele italiene isi vor continua misiunea in Afganistan. In preziua acestei declaratii, Tariceanu a incercat sa-i explice omologului sau italian ca interventia ambasadorului a fost "o initiativa personala", ce "nu reprezinta punctul de vedere oficial al Romaniei". Cu toate acestea, un comunicat de presa remis de MAE roman arata zilele trecute ca ambasadorul a actionat cu aprobarea autoritatilor de la Bucuresti.

PRESIUNI? Dintre cei 26 de aliati NATO prezenti in Afganistan, doar cinci si-au exprimat pozitia referitoare la scrisoarea deschisa. Romania are pareri impartite, iar SUA si Marea Britanie nu au considerat nelalocul lor nici mesajul ambasadorilor si nici felul in care acestia l-au transmis opiniei publice din Italia. Canada a recunoscut ca "americanii au jucat un rol important in acest demers, dar scrisoarea este rezultatul unor schimburi de opinii intre diversii ambasadori trimisi la post" in capitala italiana, scrie Washington Times. Spania, tara nesemnatara a scrisorii, a precizat ca ambasada sa la Roma "nu a fost contactata de nimeni" in legatura cu initiativa celor sase, scrie Washington Times.

Pe de alta parte, NATO a incercat sa se "disculpe", anuntand prin intermediul adjunctului secretarului general al Aliantei pentru politica de aparare si planificare, John Colston, ca demersul ambasadorilor "nu a fost o initiativa" a organizatiei nord-atlantice.

×
Subiecte în articol: externe