x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă la şefa Finanţelor franceze

Anchetă la şefa Finanţelor franceze

10 Mai 2011   •   18:59
Anchetă la şefa Finanţelor franceze
Sursa foto: Jonathan Ernst/Reuters

164703-reutersjonathan-ernst2011-05-10t093248z-730367219-gm1e74g08f801-rtrmadp-3-france-lagarde.jpgParchetul General a cerut Curţii de Justiţie a Franţei să deschidă o anchetă împotriva ministrului francez al Finanţelor, Christine Lagarde (foto). Ministrul, membru important al Guvernului de la Paris, este acuzat de abuz de autoritate în cadrul unui arbitraj favorabil fostului şi controversatului om de afaceri Bernard Tapie în 2007, relatează AFP.

Curtea de Casaţie este singura competentă să judece un ministru pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii. Sunt necesare încă două etape judiciare, înainte de trimiterea ei în faţa Curţii.

Instanţa a fost sesizată la în­ce­putul lui aprilie de deputaţi so­cialişti. Aceştia vizau în mod expres opţiunea lui Lagarde de a recurge la un tribunal de arbitraj, în loc să se adreseze justiţiei tradiţionale, pentru a pune capăt unui litigiu între Tapie şi fosta bancă publică Credit Lyonnais privind vânzarea grupului Adidas în 1993-1994. Această vânzare a fost subevaluată în detrimentul omului de afaceri.

După ani de confruntări judiciare, tribunalul a decis în 2008 plata unor despăgubiri în valoare de 285 de milioane de euro lui Tapie. Această hotărâre a provocat o puternică polemică în lumea politică. Parchetul General consideră că are „nu­meroase motive pentru a suspecta nereguli, chiar ilegalităţi în so­luţionarea litigiului, putând să ca­racterizeze infracţiunea drept abuz de autoritate”, se arată într-un co­municat citat de AFP.

×
Subiecte în articol: externe