x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta privind închisorile secrete CIA, reluată în Parlamentul European

Ancheta privind închisorile secrete CIA, reluată în Parlamentul European

de Istvan Deak    |    11 Feb 2015   •   17:07
Ancheta privind închisorile secrete CIA, reluată în Parlamentul European

Comisiile parlamentare pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE (inclusiv România – n.r), ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, se arată într-o rezoluţie adoptată miercuri. Deputaţii cer din nou statelor UE să investigheze aceste acuzaţii şi să îi urmărească penal pe cei vinovaţi, se arată într-un comunicat al Biroului Parlamentului European la Bucureşti.

Raportul Senatului SUA publicat în decembrie “dezvăluie fapte noi care confirmă acuzaţiile conform cărora mai multe state membre ale UE, autorităţile acestora şi funcţionari şi agenţi ai serviciilor lor de securitate şi de informaţii au fost complici la programul CIA de detenţie secretă şi de predări extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substanţiale de bani oferite de CIA în schimbul cooperării lor”, spun deputaţii.

Ca urmare a noilor probe, Parlamentul ”îi încredinţează Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe şi, în special, a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta sa privind “presupusa folosire a unor ţări europene de către CIA pentru transportarea şi deţinerea ilegală de prizonieri” şi de a informa plenul cu privire la această chestiune, în termen de un an”.

Misiune parlamentară de strângere de informaţii
Această anchetă va presupune, de exemplu, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii în statele membre unde există acuzaţii că au fost centre secrete CIA de detenţie şi culegerea tuturor informaţiilor şi probelor relevante privind posibile dări de mite sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA.
Impunitatea trebuie să se încheie

”Climatul de impunitate de care beneficiază programul CIA a permis continuarea încălcărilor drepturilor fundamentale, după cum au dovedit programele de spionaj în masă întreprinse de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite şi serviciile secrete din diverse state membre”, spun eurodeputaţii, subliniind că ”nu poate exista impunitate” pentru aceste fapte.

Parlamentul “invită SUA să ancheteze şi să urmărească penal multiplele încălcări ale drepturilor omului din cadrul programului CIA de predare şi de detenţie secretă şi să coopereze în ceea ce priveşte toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extrădare sau căile de atac eficiente pentru victimele programului CIA”.

Preocupare privind obstacolele întâmpinate
Pe de altă parte, deputaţii “îşi exprimă preocuparea privind obstacolele întâmpinate de anchetele parlamentare şi judiciare naţionale referitoare la implicarea anumitor state membre în programul CIA, abuzul privind secretul de stat şi clasificarea nejustificată a documentelor care au condus la încetarea urmăririi penale”. Ei “reiterează solicitările adresate statelor membre de a investiga acuzaţiile potrivit cărora, pe teritoriul lor, au existat închisori secrete în care erau deţinute persoane în cadrul programului CIA, precum şi să îi urmărească penal pe cei implicaţi în aceste operaţiuni”.

Parlamentul îşi exprimă “consternarea cu privire la practicile de interogare” ale operaţiunilor antiteroriste ale CIA. Deputaţii subliniază “concluzia fundamentală” a raportului Senatului american conform căreia “metodele violente aplicate de CIA nu au condus la obţinerea unor informaţii care să împiedice alte atacuri teroriste”.

×