x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă ţări europene promit ajutor militar fără precedent pentru Ucraina: tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă

Nouă ţări europene promit ajutor militar fără precedent pentru Ucraina: tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   23:12
Nouă ţări europene promit ajutor militar fără precedent pentru Ucraina: tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă
Sursa foto: Hepta

Nouă naţiuni europene au semnat o declaraţie comună cunoscută sub numele de Angajamentul de la Tallinn, prin care se angajează să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-şi elibera întregul teritoriu ocupat în prezent de Rusia.

Regatul Unit, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania au fost reprezentate de miniştrii apărării la reuniunea din capitala Estoniei, în timp ce reprezentanţi din Danemarca, Olanda, Cehia şi Slovacia au fost, de asemenea, prezenţi.

În document, semnatarii condamnă „atacurile Rusiei menite să terorizeze populaţia Ucrainei, inclusiv atacurile intenţionate împotriva populaţiei civile şi a infrastructurii civile, care pot constitui crime de război”.

„Împreună vom continua să sprijinim Ucraina pentru a trece de la rezistenţa la expulzarea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean. Prin reunirea aliaţilor şi partenerilor, ne asigurăm că intensificarea sprijinului militar global este cât mai strategică şi coordonată posibil”, se arată în declaraţie.

Semnatarii documentului notează că noul nivel de sprijin pentru Ucraina necesită furnizarea de tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă care să opereze împreună cu grupuri de artilerie divizionare şi „focuri de precizie care să permită ţintirea nodurilor logistice şi de comandă ruseşti din teritoriul ocupat”.

„Prin urmare, ne angajăm să urmărim în mod colectiv livrarea unui set de donaţii fără precedent, inclusiv tancuri de luptă principale, artilerie grea, apărare antiaeriană, muniţii şi vehicule de luptă pentru infanterie pentru apărarea Ucrainei”, subliniază semnatarii Angajamentului de la Tallinn.

Aceştia au îndemnat, de asemenea, alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi parteneri să "urmeze exemplul şi să contribuie cu propriile pachete de sprijin planificate cât mai curând posibil pentru a asigura o victorie pe câmpul de luptă ucrainean în 2023".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tancuri ajutor militar ucraina