x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel despre situația din Afganistan: Acum este un efect de domino al retragerii trupelor americane

Angela Merkel despre situația din Afganistan: Acum este un efect de domino al retragerii trupelor americane

16 Aug 2021   •   18:00
Angela Merkel despre situația din Afganistan: Acum este un efect de domino al retragerii trupelor americane

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că decizia retragerii trupelor americane a fost luată "din raţiuni de politică internă" din Statele Unite.

"Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect de domino al retragerii trupelor", a spus aceasta.

Totodată, armata germană se pregătește să plece din această țară. 

"Operaţiunile sunt posibile doar cu sprijinul trupelor americane. Trăim momente amare, acum trebuie să ne concentrăm pe operaţiunile de salvare", a spus liderul de la Berlin, citată de publicaţia Bild.

În contextul retragerii americane, talbanii au preluat puterea mai repede decât se aștepta. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. 

Cinci afgani au murit pe aeroportul din Kabul în disperarea de a se urca într-unul din avioanele care evacuează personalul străin. 

Totodată, trupele aliate NATO nu fac față talibanilor fără sprijinul SUA. 

"Actuala situaţie arată că toate celelalte state NATO trebuie să părăsească ţara, deoarece în lipsa capabilităţilor americane, nu poate trimite nimeni acolo militari. Germania se aştepta la o misiune mai lungă, dar nu poate acţiona în afara Alianţei Nord-Atlantice", a spus șeful diplomației germane, Heiko Maas.

Președintele Joe Biden este criticat din cauza felului cum a gestionează criza. Actuala administrație dă vina pe fostul președinte Donald Trump care a luat această decizie, în timp ce fostul șef de la Casa Albă îl acuză pe Biden de felul cum a pus în aplicare planul de retragere a trupelor. 

Regatul Unit vrea să trimită 600 de militari în Kabul, pentru repatrierea cetățenilor britanici.

Mediafax

Mediafax

×
Subiecte în articol: afganistan