x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel este acuzată de trădare

Angela Merkel este acuzată de trădare

31 Aug 2017   •   19:20
Angela Merkel este acuzată de trădare

Peste 1.000 de plângeri pentru înaltă trădare au fost depuse împotriva cancelarului german Angela Merkel de la începutul crizei refugiaților, în 2015, provenind din partea unor simpatizanți ai Alternativei pentru Germania (AfD, dreapta radicală, partid populist și antiimigrație), a relatat, ieri, AFP, care citează un cotidian regional german.

„Plângerile împotriva cancelarului s-au dovedit a fi nefondate”, a declarat Frauke Kähler, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Karlsruhe (sud-vest), pentru ziarul „Mannheimer Morgen”. Simpatizanți și militanți ai AfD îi reproșează liderei conservatoare că a deschis porțile Germaniei, într-un mod necontrolat, la peste un milion de migranți, în 2015 și 2016. În campanie pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar la alegerile parlamentare din 24 septembrie, Angela Merkel este cu regularitate criticată pe acest subiect în cadrul deplasărilor sale în regiuni din fosta RDG (Republica Democrată Germană), unde AfD se bucură de popularitate. La Bitterfeld-Wolfen, Merkel a fost puternic contestată, în timpul unei reuniuni electorale, marți seara. „Afară! Afară!”, i s-a strigat cancelarului. Acest oraș este un fief al AfD, care a obținut 31,9% din voturi în alegerile regionale de anul trecut. Ulterior, la un miting organizat în Brandenburg an der Havel, cancelarul german a fost, de asemenea, contestat, unii dintre manifestanți agitând pancarte cu înscrisul „Merkel trebuie să plece!” Aflată pe scenă, Merkel a ripostat că „nu prin strigăte, ci discutând” se pot rezolva problemele.

Ascensiune pe spatele imigranților

AfD a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, în urma sosirii în Germania a sute de mii de migranți, mulți dintre ei din țări musulmane. Acest partid care flirtează cu extremismul și xenofobia este creditat cu între 8% și 9% din intențiile de vot pentru alegerile legislative, după ce ajunsese la un procent de 15% în 2016.

 

 

 

×