x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel: UE să ofere migranţilor căi legale de a ajunge în Europa şi să instituie noi cote

Angela Merkel: UE să ofere migranţilor căi legale de a ajunge în Europa şi să instituie noi cote

08 Feb 2016   •   22:04
Angela Merkel: UE să ofere migranţilor căi legale de a ajunge în Europa şi să instituie noi cote
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Pentru a opri imigraţia ilegală, Uniunea Europeană trebuie să stabilească mecanisme care să permită migranţilor să ajungă în Europa în mod legal şi în siguranţă, a apreciat luni cancelarul german Angela Merkel, în timpul unei vizite în Turcia, relatează agenţia EFE.

Şefa guvernului de la Berlin întreprinde această vizită pentru a discuta cu autorităţile de la Ankara despre planul de acţiune convenit între UE şi Turcia, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro - destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc - şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci.

'Dacă dorim să punem capăt migraţiei ilegale, trebuie să fim dispuşi să primim în mod legal un anumit număr de migranţi, mai ales refugiaţi sirieni', a menţionat Angela Merkel în declaraţia acordată presei după întrevederile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Ahmet Davutoglu.

'Ştiu că unii s-au săturat să audă cuvântul 'cote' (cote obligatorii de refugiaţi n.red.), dar astăzi am făcut un mare pas înainte şi putem spune Turciei că avem o responsabilitate comună (...) Nu putem spera ca Turcia să oprească tot (fluxul de refugiaţi) şi să spunem că de cote vom vorbi într-o jumătate de an. Acest lucru nu se poate. Trebuie să meargă împreună', a insistat cancelarul german.

După ce la Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne de pe 22 septembrie s-a decis repartizarea între statele membre a 160.000 de refugiaţi, cancelarul Angela Merkel a cerut
în mod repetat să se instituie şi un sistem automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranţilor care vor veni de acum înainte în UE.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: angela merkel migranti refugiati europa ue