x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anglia - Singura cale este tot cea legala

Anglia - Singura cale este tot cea legala

de Anca Alexe    |    19 Sep 2005   •   00:00
Anglia - Singura cale este tot cea legala

Marea Britanie, spre deosebire de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, continua sa mentina regimul vizelor. Mai mult, dupa atacurile de la Londra, autoritatile britanice au inasprit controlul migratiei ilegale.

Printre cele 11 conditii impuse Romaniei, conditii de care depinde intrarea in Uniunea Europeana (UE) in anul 2007, se afla si cea cu privire la reducerea numarului de persoane care calatoresc ilegal in statele Uniunii, informeaza BBC Romania.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca, desi numarul celor returnati este in scadere, romanii mai au de asteptat pana cand vor putea sa calatoreasca fara vize.

CAMPANIA PENTRU LEGALITATE. Potrivit ministrului britanic pe probleme de imigratie, Tony McNulty, campania lansata la inceputul lunii martie impotriva imigratiei ilegale va continua si in Romania. Diplomatul a transmis, in cadrul vizitei sale la Bucuresti, un mesaj de avertisment celor care doresc sa treaca fraudulos frontiera britanica. "Campania nu e indreptata impotriva migratiei, ci impotriva imigratiei ilegale si mai ales a riscurilor care ii pandesc pe cei care aleg aceasta cale. Multi sunt expusi abuzurilor si exploatarii", a spus oficialul britanic.

Campania intitulata "Singura cale este cea legala" a avut, inca de la lansare, trei spoturi tv, 11.000 de postere si 100.000 de brosuri. Elementul central este conceptul de "umbra". "Nu poti scapa de umbra ta. Te simti urmarit? Asa se simte un imigrant ilegal in Marea Britanie in fiecare zi", este mesajul campaniei. "Este foarte important ca oamenii sa ia decizii in cunostinta de cauza. In ceea ce priveste romanii care au acte in regula, acestia sunt bineveniti pe teritoriul Angliei", a afirmat Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii in Romania.

POPULARIZARE. Tot la inceputul lunii martie, atunci cand a fost initiata campania, Quayle a intreprins cate doua vizite regionale la Suceava, Bacau, Timisoara si Oradea, pentru a populariza aceasta tema. Aici s-a intalnit cu autoritatile locale, membri ai politiei, victime ale imigratiei ilegale, studenti si jurnalisti. Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a sustinut, de asemenea, sesiuni informative pentru oficialii romani in Bucuresti, Timisoara si Iasi. Statistici. "In urma acestei campanii si a bunei colaborari dintre cele doua state s-au obtinut rezultate bune.

Numarul celor returnati s-a redus considerabil, iar cererile de azil sunt din ce in ce mai putine. Insa tot nu am ajuns la stadiul bulgarilor sau croatilor, care nu au nici una. Eu sper ca inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa nu mai existe astfel de probleme", ne-a spus Dan Ghibernea, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

De asemenea, oficialul roman a adaugat ca Ministerul britanic de Interne foloseste bani publici pentru intretinerea imigrantilor. "Ei trebuie sa justifice in sedintele parlamentare ce s-a facut cu banii respectivi. Va dati seama ca nu le convine sa atribuie fonduri unor cetateni care nu fac decat sa lucreze ilegal sau sa fure. Desi cazurile de violenta sunt mai rar intalnite pe teritoriul Angliei, pentru ei a fi ilegal inseamna ca nu ai acte in regula. Nu trebuie sa conduci retele de prostitutie sau sa spargi bancomate. Pur si simplu trebuie sa lucrezi fara acte. Unii sunt oameni cinstiti si corecti, dar pe englezi nu ii intereseaza", adauga Ghibernea.

Diplomatul a tinut sa reaminteasca faptul ca Romania si Marea Britanie au programe comune atat in privinta combaterii emigratiei ilegale, cat si a retelelor de crima organizata.

EFECTE POZITIVE. Cu toate acestea, efectele pozitive ale imigratiei in Anglia sunt cunoscute.

Atat romanii, cat si restul imigrantilor care se afla cu acte in regula lucreaza in domenii importante, cu sau fara calificare, in care exista un deficit de forta de munca pe piata interna.

Studentii internationali au, de asemenea, o contributie majora economica si intelectuala. Multi dintre ei pastreaza legatura pe termen lung cu Marea Britanie.
×
Subiecte în articol: diaspora Marea Britanie