x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum au aflat copiii spionilor lui Putin că sunt ruși

Cum au aflat copiii spionilor lui Putin că sunt ruși

de Şerban Mihăilă    |    07 Aug 2024   •   07:00
Cum au aflat copiii spionilor lui Putin că sunt ruși

Avionul guvernamental rus care a aterizat săptămâna trecută de la Ankara la Moscova transporta o serie de spioni, asasini și criminali, în cel mai mare schimb de prizonieri Rusia-SUA de la Războiul Rece încoace. Printre primii care au coborât scările spre pista de aterizare, unde președintele Vladimir Putin îi aștepta pentru a-i saluta pe cei care se întorceau, s-au numărat însă doi copii mici, cu ochii mari și confuzi.

Sofia, în vârstă de 11 ani, și Daniel, de 8 ani, s-au născut în Argentina. Ei au crezut că fac parte dintr-o familie argentiniană, care s-a mutat și trăiește în Ljubljana, Slovenia.

Copiii mai credeau că mama lor se numește Maria Rosa Mayer Muños. Povestea ei era că fugise din Buenos Aires, după ce fusese victima unui jaf armat, și conducea în Slovenia o galerie de artă online. Soțul ei, tatăl lor, era Ludwig Gisch, fondatorul unui start-up IT. 

Familia ducea o viață obișnuită, la periferia de nord a capitalei slovene. Vorbeau engleza și germana când erau în oraș; acasă, conversau într-o spaniolă perfectă. Conduceau o mașină Kia, iar copiii mergeau la Școala Internațională Britanică.

În spatele fațadei însă, părinții lor erau de fapt spioni ruși de elită, iar întreaga viață a copiilor a fost o minciună. „Maria” era, și este, Anna Valernevna Dultseva, iar „Ludwig”, Artem Viktorovici Dultsev. Ambii sunt ofițeri în cadrul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR).

Poveste construită minuțios

Cei doi își construiseră minuțios povestea de acoperire. Au sosit în Argentina cu vize turistice, în 2012, s-au căsătorit și au avut cei doi copii. „Erau foarte politicoși, respectuoși. Întotdeauna plăteau în numerar”, a mărturisit, pentru „The Wall Street Journal”, Jamoneria del Virrey, proprietarul unui mic magazin din Buenos Aires. 

Mai mult, scrie „The Guardian”, nici în Slovenia niciunul dintre prietenii familiei nu a crezut că acest cuplu politicos și obișnuit, cu doi copii, ar fi putut ascunde un secret atât de întunecat.

De altfel, un vecin a susținut că totul a fost inventat de jurnaliști mincinoși. La rândul lui, un prieten a spus că Mayer, care a fost îmbrățișată de Putin la coborârea din avion, a fost „o femeie absolut anostă” și, evident, nu putea să fi fost spioană.

Familia s-a mutat în Slovenia, în 2017. Ljubljana era o bază ideală, o capitală europeană izolată, unde agenții de contrainformații aveau mai puține șanse să își bage nasul decât în Londra sau Paris, dar cu acces ușor la restul continentului. 

Oficialii spun că au folosit-o ca bază pentru a trimite bani și instrucțiuni către alți agenți ruși din Italia, Croația, precum și din alte țări. 

De asemenea, ei ar fi vizat ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei, organismul UE cu sediul la Ljubljana, care a devenit tot mai important în timpul războiului Rusiei cu Ucraina.

Cuplul a fost arestat în decembrie 2022, când casa familiei, dintr-o suburbie liniștită a Ljubljanei, a fost percheziționată de poliția înarmată, în urma unui pont primit de la un serviciu de informații aliat. După arestarea părinților, Sofia și Daniel au fost luați în plasament și nu au fost reuniți cu ei până la schimbul de joia trecută.

„Cine e Putin?”

Săptămâna trecută, Sofia și Daniel se aflau pe covorul roșu al aeroportului Vnukovo din Moscova, cu o gardă militară de onoare în poziție de drepți, de fiecare parte, și față în față cu Putin. Președintele rus i-a înmânat Sofiei un buchet de flori. „Buenas noches”, i-a spus el copilei, cu un zâmbet.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a explicat că abia în avionul de la Ankara la Moscova părinții le-au spus pentru prima dată copiilor lor că nu erau deloc argentinieni.

Dezvăluirile din zborul de trei ore spre Moscova trebuie să fi fost greu de asimilat: Sofia și Daniel nu vorbeau niciun cuvânt în rusă și nu știau nimic despre Rusia. Acum zburau acolo pentru a trăi, poate, pentru totdeauna.

După ce au intrat în terminalul aeroportului, i-au întrebat pe părinții lor cine a fost bărbatul care le-a dat flori pe pistă. „Nici măcar nu știau cine este Putin!”, a mărturisit Peskov.

Mistificarea realității

Agenții SVR sunt cei mai valoroși spioni ai Rusiei. Ei sunt instruiți ani de zile pentru a imita limba și obiceiurile străinilor și apoi sunt trimiși în alte state, în misiuni care pot dura, la rândul lor, zeci de ani. 

Orice activitate de spionaj implică minciuna, dar a fi agent sub acoperire într-o țară străină presupune disimulare într-un mod extrem de visceral și intim: spionii sunt nevoiți să mintă pe toată lumea din jurul lor, timp de ani, inclusiv pe propriii copii.

Recent, acești agenți au devenit o parte esențială a propagandei regimului Putin. Lor le sunt închinate documentare hagiografice de televiziune, cărți atent editate, care relatează faptele lor patriotice, și chiar statui ale unora dintre cei mai cunoscuți spioni, expuse în diferite orașe ale Rusiei. 

Munca acestor agenți este astfel prezentată ca un sacrificiu glorios, în beneficiul patriei.

De altfel, chiar Peskov a explicat vestea cutremurătoare pe care spionii Dultsev au dat-o copiilor lor în avion ca fiind o parte inevitabilă a statutului de agent sub acoperire, „făcând astfel de sacrificii de dragul muncii lor și al devotamentului față de serviciul lor”.

Un lung istoric al minciunii

Dultsevii sunt doar ultimii dintr-un lung șir de spioni sovietici și ruși, din istoria de un secol a programului de agenți străini, care trec prin procesul complicat și dureros de a le dezvălui propriilor copii că întreaga lor educație a fost o minciună.

În cazul lui Tim și Alex Foley, de origine canadiană, prima dată când ei au aflat că părinții lor, Don și Ann, erau de fapt Andrei și Elena, din Siberia, a fost atunci când FBI-ul a bătut la ușa casei lor din Cambridge, Massachusetts, la aniversarea de 20 de ani a lui Tim, în 2010.

Abia când a ajuns la Moscova și i-au fost arătate fotografii vechi ale părinților săi purtând uniforme KGB, a înțeles în cele din urmă, mărturisea Alex pentru „The Guardian”, în 2016. Fraților le-a fost retrasă cetățenia canadiană și li s-au dat pașapoarte rusești și nume noi de familie. 

Un dosar dintr-o arhivă de documente KGB scoase clandestin din Rusia a relatat cazul unui cuplu de agenți sub acoperire, care a dezvăluit adevărul atunci când se afla deja într-un tren din Berlinul de Est, către Moscova, la sfârșitul unei misiuni lungi în Vest. 

„Băiatul a început să plângă și s-a întins pe pat, repetând același lucru: că vrea să se întoarcă acasă și nu va merge nicăieri altundeva”, consemnează dosarul, citat de „The Guardian”.

Într-un rar moment de sinceritate, Vladimir Kryuchkov, care a fost numit șef al Direcției de Informații Externe a KGB în 1974, a recunoscut că viața de agent sub acoperire în străinătate a dus adesea „la situații familiale triste... și uneori la ură ireconciliabilă”.

Sofia și Daniel sunt poate suficient de tineri să se adapteze la noua lor viață în Rusia. Nu va fi însă o acomodare ușoară și este puțin probabil să își mai vadă vreodată prietenii din Ljubljana. 

Cu toate acestea, situația lor familială extrem de întortocheată este deja catalogată la Moscova drept un motiv de mândrie - o dovadă a eforturilor pe care le depun agenții ruși în numele patriotismului.

×