x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un val de antisemitism zguduie planeta, în cel mai înfricoșător moment pentru evrei

Un val de antisemitism zguduie planeta, în cel mai înfricoșător moment pentru evrei

de Şerban Mihăilă    |    02 Noi 2023   •   07:00
Un val de antisemitism zguduie planeta, în cel mai înfricoșător moment pentru evrei

După izbucnirea măcelului din Gaza, derularea evenimentelor și experiențele istoriei lansează avertismente puternice pe tot mapamondul. Izbucnirile de antisemitism au fost adesea semne prevestitoare ale unor societăți cu probleme profunde și au anunțat că extremismul și violența sunt iminente. 

Valul de ură globală îndreptată împotriva evreilor - intensificat de răspunsul nediscriminatoriu al Israelului în Gaza la crimele comise de teroriștii Hamas împotriva civililor israelieni la 7 octombrie - nu ar trebui să fie văzut doar ca o reacție la faptul că Orientul Mijlociu este o regiune cuprinsă din nou în război.

Antisemitismul recent este, în egală măsură, o reflectare a forțelor distructive care sfâșie societățile americane și vest-europene, acolo unde stabilitatea și democrația se află deja sub presiune.

Atacurile Hamas - un pogrom împotriva evreilor, soldat cu uciderea a 1.400 de persoane, majoritatea civili - au inițiat o serie de evenimente care au făcut ca evreii din întreaga lume să se simtă amenințați. 

Iar acum, după ce guvernul israelian a demarat represaliile, prin atacuri aeriene și operațiuni în Gaza îndreptate contra Hamas, scenele de carnaj din comunitățile palestiniene amenință să scadă și mai mult simpatia publică pentru Israel în străinătate și, în unele cazuri, să contribuie la o atmosferă care riscă să ducă la o înrăutățire a hărțuirii evreilor.

Nebunie planetară

În Los Angeles, un bărbat care strigă „ucideți evreii” încearcă să pătrundă în casa unei familii. În Londra, fetelor de la un loc de joacă li se spune că sunt „evreice împuțite” și ar trebui să stea departe de tobogan. În China, postările care îi aseamănă pe evrei cu paraziți, vampiri sau șerpi proliferează pe rețelele de socializare, atrăgând mii de „like-uri”.

Acestea sunt exemple de incidente de antisemitism, care s-au intensificat la nivel global, de la atacul comis de extremiștii Hamas în sudul Israelului și războiul ulterior, declanșat de israelieni contra grupului islamist, în Fâșia Gaza.

„Acesta este cel mai înfricoșător moment pentru a fi evreu de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Am mai avut probleme înainte, dar lucrurile nu au fost niciodată atât de rele!”, susține Anthony Adler, în vârstă de 62 de ani, vorbind în fața unei sinagogi unde se dusese să se roage, într-un cartier londonez cu o comunitate evreiască numeroasă.

Potrivit agenției Reuters, Adler, care conduce trei școli evreiești, a închis temporar două dintre acestea după data de 7 octombrie, din cauza îngrijorării legate de atacuri asupra elevilor, și a întărit securitatea la toate trei.

„Cea mai mare teamă este că va avea loc un atac asupra comunității noastre, asupra familiilor și copiilor noștri”, a mai spus el.

Incidente în avalanșă

În țările în care sunt disponibile cifre oferite de poliție sau de grupuri ale societății civile, inclusiv din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Africa de Sud, tendința este clară: numărul incidentelor antisemite a crescut de la 7 octombrie cu câteva sute de procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

În unele țări, precum SUA și Marea Britanie, și incidentele islamofobe au crescut, de asemenea, tot de la 7 octombrie.

În cazul incidentelor antisemite, cele mai multe dintre acestea constau în abuzuri verbale, insulte sau amenințări online, graffiti și distrugerea proprietăților evreiești, a întreprinderilor sau a locurilor cu semnificație religioasă. Agresiunile fizice sunt însă, la rândul lor, într-o proporție semnificativă.

Un element comun este faptul că furia față de moartea a mii de palestinieni, în urma bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, este invocată ca justificare pentru agresiunea verbală sau fizică împotriva evreilor în general, adesea însoțită de utilizarea de insulte și figuri de stil, înrădăcinate în lunga istorie a antisemitismului.

„Oricare ar fi opinia lor despre conflict, chiar dacă sunt extrem de critici față de politica guvernului israelian, evreii reprezintă pentru ei același lucru cu Israelul și cu uciderea copiilor palestinieni”, afirmă politologul Nonna Mayer, membră a CNCDH din Franța, o comisie independentă pentru drepturile omului. Mayer descrie în acest mod cum gândesc persoanele aflate în spatele incidentelor antisemite.

„Merge orice scuză!”

Climatul de teamă este mult mai înfricoșător pentru numeroși evrei decât în evenimente anterioare, legate de creșterea antisemitismului după izbucnirea altor violențe în Orientul Mijlociu.

Sentimentul de insecuritate este provocat atât de intensificarea conflictului din Gaza, cât și de trauma atacului propriu-zis, din 7 octombrie. „Ideea că Israelul ar fi fost adăpostul suprem este complet spulberată de ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, spune Mayer, citată de Reuters.

Cel mai înfiorător incident antisemit la nivel global a fost atacul de duminică asupra unui aeroport din regiunea Daghestan, din Rusia. O mulțime furioasă căuta evrei pe care să îi atace, după sosirea unui zbor de la Tel Aviv.

În replică, rabinul Alexander Boroda, președintele Federației Comunităților Evreiești din Rusia, a declarat că sentimentul antiisraelian s-a transformat într-o agresiune deschisă împotriva evreilor ruși.

Shneor Segal, rabinul șef al evreilor așkenazi din Azerbaidjan, a afirmat, la rândul lui, că incidentul a arătat că „antisemiții vor folosi orice scuză - actuala criză din Orientul Mijlociu fiind doar cea mai recentă - pentru a teroriza numărul tot mai mic de evrei care au mai rămas” în Caucaz.

„Și unde cred ei că îi alungă pe acești evrei? Chiar în țara a cărei existență este o abominație pentru ei!”, a adăugat el, referindu-se la Israel.

Uniți în ură, pe toate continentele

Chiar și fără a ajunge la asemenea extreme, o serie de incidente din întreaga lume arată îngrijorarea și tensiunile care afectează comunitățile evreiești.

În Buenos Aires, elevilor de la o școală evreiască bine cunoscută li s-a cerut să nu poarte uniformele obișnuite, pentru a fi mai puțin ușor de identificat. Alte școli au anulat toate excursiile și activitățile planificate în afara propriilor sedii.

Marcați de două atacuri din anii ’90 asupra ambasadei israeliene și asupra unui centru comunitar evreiesc, în care au fost ucise în total peste 100 de persoane, liderii evreilor argentinieni i-au sfătuit pe membrii comunității să dea dovadă de prudență și să-și sporească vigilența.

La Universitatea Cornell, din nordul statului New York, securitatea a fost intensificată în jurul Centrului pentru Viața Evreiască, după amenințări online, inclusiv un apel la bombardarea acestuia.

De altfel, în SUA, Liga Anti-Defăimare, grup de apărare a evreilor, a raportat, săptămâna trecută, că incidentele antisemite au crescut cu aproximativ 400% în cele două săptămâni care au urmat atacului din 7 octombrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Oficialii guvernamentali s-au întâlnit luni cu liderii evreilor americani pentru a discuta măsurile de combatere a ceea ce un oficial de la Casa Albă a descris ca fiind o creștere alarmantă a cazurilor de antisemitism raportate în campusurile universitare.

După ce un bărbat care a strigat „Palestina liberă” și „Ucideți evreii” a încercat să intre prin efracție în casa unei familii evreiești din Los Angeles, la 25 octombrie, primarul Karen Bass a declarat că poliția va continua să intensifice patrulele în comunitățile din oraș.

La Johannesburg, în Africa de Sud, manifestanții pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă spre o zonă cu o comunitate evreiască numeroasă, rupând fotografii cu ostatici israelieni din Gaza de pe zidurile unui centru comunitar, în timp ce într-o sinagogă din apropiere se ținea o slujbă de Shabbat.

Într-un alt incident, o femeie care a distribuit un link cu informații despre un protest unde se cerea eliberarea ostaticilor israelieni reținuți în Gaza a fost abuzată online, inclusiv printr-o postare în care se spunea „vom veni după copiii tăi”.

În Africa de Sud, numărul incidentelor antisemite din luna octombrie este de nouă ori mai mare decât media înregistrată pentru această lună în ultimul deceniu.

Și în Canada, premierul Justin Trudeau a vorbit la 17 octombrie despre „o creștere înfricoșătoare” a antisemitismului în țară, citând incidentele de la un liceu evreiesc din Toronto, precum și escaladarea limbajului agresiv online.

În Marea Britanie, forțele de poliție din Londra au declarat că a existat o creștere de 14 ori a incidentelor de antisemitism, de la atacul din 7 octombrie.

În Franța, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat, luni, că de la 7 octombrie au avut loc 819 acte antisemite. Această cifră a fost comparată apoi cu cifra de 436, pentru întreg anul 2022. Darmanin a mai spus că au avut loc 414 arestări în incidente legate de antisemitism.

La Berlin, un sondaj realizat de un observator al societății civile, RIAS, a constatat o creștere de 240% de la an la an a incidentelor antisemite din Germania, în perioada 7-15 octombrie.

În Olanda a fost observată o creștere bruscă a îngrijorării în comunitatea evreiască. Părinții evrei au raportat că mulți dintre copiii lor au fost hărțuiți la școală, cu comentarii de genul „Hamas a avut dreptate” și „ar fi trebuit să o facă mai devreme”, la adresa lor.

În China, nu sunt disponibile cifre privind incidentele antisemite. La 13 octombrie, un membru al personalului ambasadei israeliene din Beijing a fost însă agresat, iar un suspect a fost arestat.

Mediile sociale chinezești sunt inundate de conținut antisemit, inclusiv postări care sugerează că Holocaustul nazist a fost o acțiune justificată și care îi compară pe evrei cu paraziți, vampiri sau șerpi.

Reacțiile oficiale

Răspunsurile oficiale la creșterea antisemitismului au variat de la o țară la alta.

În Statele Unite și în Europa de Vest, autoritățile s-au grăbit, în cea mai mare parte, să își exprime sprijinul ferm pentru comunitățile evreiești, să denunțe antisemitismul și, în unele cazuri, să consolideze securitatea în locuri relevante.

În Israel, guvernul a declarat, după incidentul din Daghestan, că cetățenii israelieni ar trebui „să-și revizuiască intențiile de a călători în străinătate în acest moment” și i-a îndemnat pe israelienii care locuiesc peste hotare să fie vigilenți și să stea departe de demonstrații.

În China, unde guvernul cenzurează în mod obișnuit cuvintele sau expresiile pe care le consideră sensibile pe rețelele de socializare, nu a existat niciun indiciu că ar fi fost luate măsuri pentru a reduce un torent de injurii antisemite pe rețelele de socializare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing s-a mărginit să precizeze că legislația chineză interzice utilizarea internetului pentru a propaga extremismul, ura etnică sau discriminarea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×