x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe António Guterres: Ne vom confrunta cu o catastrofă dacă nu stabilim priorități pentru climă

António Guterres: Ne vom confrunta cu o catastrofă dacă nu stabilim priorități pentru climă

26 Oct 2022   •   23:30
António Guterres: Ne vom confrunta cu o catastrofă dacă nu stabilim priorități pentru climă

Șeful ONU anunță că omenirea se va confrunta cu o catastrofă dacă țările nu stabilesc priorități pentru climă.

Dacă țările nu vor redefini prioritățile în privința schimbărilor climatice, lumea se va confrunta cu o catastrofă, a declarat secretarul general António Guterres pentru BBC News.

„A existat o tendință de a pune schimbările climatice pe plan secundar. Dacă nu vom reuși să inversăm tendința actuală, vom fi condamnați", a spus Guterres.

Șeful ONU a făcut declarațiile înaintea unei importante conferințe privind clima din Egipt. Reprezentanții țărilor se vor reuni pentru a discuta despre progresele înregistrate în combaterea schimbărilor climatice.

Guterres a mai spus că problemele globale actuale, cum ar fi inflația, invazia Rusiei în Ucraina și prețurile ridicate ale energiei și alimentelor, distrag atenția guvernelor.

„Aduceți din nou schimbările climatice în centrul dezbaterii internaționale", a îndemnat el.

Șeful ONU a insistat asupra faptului că liderii nu ar trebui să renunțe la obiectivele cheie, inclusiv menținerea creșterii temperaturii globale la 1,5C pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

De asemenea, el a făcut apel la SUA și China să lucreze împreună la conferință, spunând că lumea se bazează pe cooperarea lor. În luna august, China a declarat că pune capăt cooperării cu SUA în domeniul schimbărilor climatice după ce un politician american important a vizitat Taiwanul.

Liderii mondiali se vor întâlni la Sharm el-Sheikh, în Egipt, în perioada 6-18 noiembrie, pentru a discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor climatice.

Anul trecut, la COP26, la Glasgow, guvernele s-au angajat să reducă sau să înceteze utilizarea combustibililor fosili, să pună capăt defrișărilor și să ofere bani țărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Negocierile din acest an se vor concentra pe progresele înregistrate și pe punerea în aplicare a acestor promisiuni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antonio guterres