x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken anulează întâlnirea cu Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei contra Ucrainei

Antony Blinken anulează întâlnirea cu Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei contra Ucrainei

23 Feb 2022   •   07:53
Antony Blinken anulează întâlnirea cu Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei contra Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.

"Săptămâna trecută, am acceptat să mă întâlnesc cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta, pe 24 februarie, pentru a discuta despre preocupările ţărilor noastre referitoare la securitatea europeană. Dar doar dacă Rusia nu invada Ucraina. Acum, văzând că începe o invazie şi că Rusia a arărat clar respingerea în totalitate a diplomaţiei, nu are sens să merg înainte cu această întâlnire, în acest moment. M-am consultat cu aliaţii şi partenerii noştri. Toţi sunt de acord. Astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe Lavrov prin care l-am informat despre acest lucru", a declarat Antony Blinken, potrivit CNN, în cursul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Statele Unite menţin angajamentul pentru diplomaţie dacă Rusia este pregătită să facă paşi demonstrabili pentru a oferi comunităţii internaţionale un grad de încredere că este serioasă în reducerea tensiunilor şi în găsirea unei soluţii diplomatice. Dar noi vom acţiona în funcţie de hotărârile Rusiei şi de situaţia de pe teren. Nu vom permite Rusiei să pretindă că foloseşte diplomaţia, când, în acelaşi timp, accelerează pe drumul conflictului şi războiului", a subliniat Antony Blinken.

Marţi după-amiază, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a anulat, de asemenea, întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis, la propunerea Dumei de Stat, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică". Vladimir Putin a anunţat că va trimite trupe ruse în Donbas.

(sursa: Mediafax)

×