Reacţiile şi relatările "la cald" ale celor care au trăit pe viu seismul sunt principalul punct de interes pentru site-urile de ştiri din întreaga lume.
Mike Hall din Hokkaido povesteşte, potrivit BBC, care a difuzat mai multe reacţii la cald, că a fost un norocos, apartamentul său fiind scuturat pentru câteva minute, dar fără să se producă pagube majore. “A semănat mai mult cu o mişcare de rostogolire-legănare, cu trepidaţii, care au băgat frica în mine. Iniţial nu i-am acordat atenţie. Au mai fost cutremure, dar acesta a durat mai mult şi a fost urmat de mai multe replici. Curentul electric şi rezervele de apă sunt suficiente în acest moment, iar internetul şi telefonia mobilă nu par afectate. Suntem însă sub avertizare majoră de tsunami. Nu am fost vizitaţi de gardieni sau de oficialii locali, iar cele mai multe informaţii vin de la diverse canale de ştiri”, mai spune Mike.
Yukiko, din Tokio povesteşte că apartamentul său este situat la etajul 5 într-o cladire care la început s-a clătinat uşor, apoi din ce în ce mai puternic. “A fost înfricoşător. La televizor se vede cum a izbucnit un incendiu într-o clădire înaltă din zona Odaiba şI cum valurile provocate de tsunami duc cu ele maşini şI camioane. Se pare că au izbucnit mai multe incendii în Sendai, un oraş mare situat în nordul Japoniei. Acum câteva minute nişte vecini au sărit pentru a ieşi din clădire. Am făcut schimb de informaţii şI ne-am consolat reciproc. Lifturile nu funcţionează în clădire şi presupun că asta se întâmplă în majoritatea clădirilor. Sunt încă replici la fiecare câteva minute”.
Ryosuke din Tokyo povesteşte, la rândul său, că primul cutremur a durat foarte mult, iar toţi cei din birou ţipau. “După aceea a fost un altul, tot lung, după 30 de minute. Hârtii şI alte obiecte au căzut de pe birouri. Puteam auzi pereţii mişcându-se. Acum lucrurile au început să se calmeze iar oamenii au început să se întoarcă la muncă. Transporturile au fost oprite, iar oficialii companiei ne-au rugat să rămânem în birouri”.
“Tot ce trebuia să fie înăuntru, este acum afară”, povesteşte Robert Koch din Tokyo. “Sistemul meu audio preferat s-a făcut praf. La fel şI colecţia deCD-uri. Slavă Domnului că nu s-a întâmplat la miezul nopţii cu fiul de patru ani în casă. Nu circulă nici un tren, autobuzele par în regulă şI nimeni nu a fost rănit. Este înfricoşător să te afli într-o clădire zgârâie-nori în timpul unui cutremur. Apartamentul meu arată de parcă ar fi explodat o bombă în el. E multă agitaţie în jur. Fiind sud-african, nu sunt obişnuit să-mi fugă pământul de sub picioare ».
Jeffrey Balanag din Tokio spune că împreună cu alţi colegi a rămas blocat în birouri deoarece lifturile s-au oprit. « Ne uităm la televizor care transmite alerta de tsunami. Au fost oprite şI trenurile. Vedem că au izbucnit şI incendii. Nu e panică, dar aproape că am făcut rău de mare de la clătinarea constantă a clădiirii ».