Haosul, disperarea, moartea stăpâneau ieri capitala Port-au-Prince, după cutremurul cu magnitudinea de 7 grade şi cele 25 de replici, care au lovit marţi seara Haiti. În lipsa unui bilanţ oficial, estimările privind victimele variază de la "mii de morţi" la "peste 100.000 de morţi".
Seismul devastator a distrus clădiri importante, inclusiv Palatul prezidenţial, aproximativ 100.000 de case şi a provocat moartea a sute de persoane, în timp ce numeroşi oameni în stare de şoc şi-au părăsit locuinţele.
Autorităţile nu au, deocamdată, mijloacele pentru a da publicităţii un bilanţ oficial al victimelor înregistrate până în prezent. Cea mai pesimistă apreciere îi aparţine premierului haitian, care a declarat că se teme că numărul morţilor va depăşi 100.000. Preşedintele Réne Préval a pomenit despre "mii de morţi", în vreme ce ambasadorul haitian pe lângă Organizaţia Statelor americane (OEA) a făcut referire la "zeci de mii de victime".
Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), cutremurul s-a produs marţi, la ora locală 16:53 (21:53 GMT), în largul capitalei haitiene şi a durat aproximativ un minut. El a fost urmat de 25 de replici, din care una cu magnitudinea de 5,9 grade. Epicentrul a fost localizat la aproximativ 15 kilometri în larg, la o adâncime de zece kilometri. Este cel mai puternic cutremur înregistrat în Haiti în ultimii 200 de ani.
Sediul misiunii ONU din Haiti a fost grav avariat şi numeroşi angajaţi au fost daţi dispăruţi, a declarat directorul misiunilor de menţinere a păcii din cadrul ONU, Alain Leroy. "Contactele cu misiunea ONU în teren au fost grav afectate, reţelele de comunicare din Haiti fiind distruse de seism", a precizat el. Noaptea a căzut curentul, bezna făcând să crească panica. Radiourile şi televiziunile au amuţit temporar, iar telefoanele s-au blocat.
Traumatizaţi, numeroşi locuitori ai capitalei suprapopulate şi-au petrecut noaptea în aer liber, aşteptând ziua pentru a începe să numere morţii şi să evalueze pagubele. În zori, Port-au-Prince arăta dezolant, peste tot fiind cadavre, răniţi, moloz. Un imens nor de praf alb acoperea oraşul, iar gemetele răniţilor se auzeau pe străzi şi de sub dărâmături. În centrul capitalei celei mai sărace ţări de pe continentul american, se puteau vedea ruine la Preşedinţie, ministere, Parlament, biserici. Cutremurul a perturbat puternic comunicaţiile în ţara cu o infrastructură rudimentară, făcând aproape imposibil transportul răniţilor. Un asistent umanitar a descris o situaţie de "haos". Mii de locuitori rătăceau, unii plângând, descoperind la fiecare colţ de stradă imagini terifiante. Un supermarket a fost devastat de hoţi.
ZIUA SOLIDARITĂŢII
Statele Unite sunt "pregătite să vină în ajutorul poporului din Haiti". Mai multe ţări, printre care Canada, Franţa şi state din regiune şi-au oferit de asemenea ajutorul. ONU a anunţat un efort masiv de asistenţă internaţională. Mai multe grupuri au fost create pe site-ul de socializare Facebook pentru a ajuta Haiti. Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la "generozitatea tuturor".
Poliţiştii români sunt OK
Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat că poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti (MINUSTAH) nu au fost afectaţi de cutremur. Totuşi, potrivit Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că verifică dacă sunt cetăţeni români printre victimele seismului din Haiti. MAE a precizat totodată că la misiunea ONU nu se mai află şi alţi români, în afară de poliţiştii MAI.