x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape toţi românii consideră corupţia o problemă majoră

Aproape toţi românii consideră corupţia o problemă majoră

de Mihaela Matachita    |    10 Dec 2009   •   00:00

Majoritatea covârşitoare a românilor, 93%, consideră corupţia o problemă majoră în ţară, faţă de media la nivelul UE care este de 78%, potrivit unui Eurobarometru dat publicităţii ieri, se arată într-o corespondenţă Agerpres de la Bruxelles.



Studiul a fost realizat în perioada 11-21 septembrie pe un eşantion de 1.007 de cetăţeni români din cele 26.663 persoane cuprinse în eşantionul la nivelul întregii UE în perioada 11 septembrie-5 octombrie. 

Totodată, 87% dintre români consideră că există corupţie în instituţiile naţionale. Media la nivelul întregii UE: 83% cred că există corupţie la acest nivel. În privinţa instituţiilor locale, 89% din români au răspuns că există corupţie (faţă de 81% media în UE).

Pentru 53% din români (57% media UE), darea şi luarea de mită, plus abuzul de putere sunt fenomene larg răspândite printre politicieni la nivel naţional. Totodată, 40% din români (62% în UE) cred că acestea sunt o practică răspândită în rândurile politicienilor la nivel local şi regional.

Doi din trei români (faţă de 39% media UE) consideră că mita şi abuzul de putere sunt larg răspândite în rândul poliţiei. Şase din zece români (comparativ cu 37% media UE) cred că aceste fenomene sunt în sistemul judecătoresc. 57% din concetăţeni (faţă de 32% în UE) apreciază că mita şi abuzul de putere sunt răspândite în sectorul medical.

Pentru 31% din români, apropierea prea mare dintre politică şi afaceri este una dintre cauzele corupţiei. Unul din doi români consideră că Guvernul şi Parlamentul nu fac destul pentru a o combate. Unul din patru români cred că banii publici nu sunt cheltuiţi în mod transparent şi 29% din români consideră că pedepsele contra corupţiei sunt prea uşoare sau nu sunt deloc. 

×
Subiecte în articol: externe