x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Arafat a fost otrăvit cu supă radioactivă!”, acuză văduva acestuia

"Arafat a fost otrăvit cu supă radioactivă!”, acuză văduva acestuia

de Istvan Deak    |    19 Noi 2013   •   16:54
"Arafat a fost otrăvit cu supă radioactivă!”, acuză văduva acestuia

Suha Arafat, văduva fondatorului şi primului preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat, a declarat luni, într-un interviu acordat postului egiptean de televiziune DreamTv, că soţul ei ar fi fost otrăvit cu supă de către unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, relatează Albany Tribune.

Exhumarea
Suha Arafat este cea care a iniţiat exhumarea liderului palestinian, decedat în 2004, pentru ca rămăşiţele sale pământeşti să fie supuse unei examinări care să îndepărteze orice suspiciune privind cauzele morţii liderului palestinian. În urma cercetărilor de laborator, o echipă de experţi elveţieni a detectat un conţinut ridicat de poloniu radioactiv 210 în probele prelevate. Rezultatele acestei anchete au determinat autorităţile palestiniene să afirme că moartea lui Arafat nu a avut cauze naturale.

A fost “parcă electrocutat”
“Otrava a fost strecurată în supă. Când Abu Ammar (numele de luptător al lui Arafat) a înghiţit prima lingură, el s-a ridicat brusc în picioare, de parcă ar fi fost electrocutat. A aruncat lingura pe masă şi a fugit la baie”, a mărturisit văduva lui Arafat în interviul menţionat.
Fostul lider palestinian ar fi fost otrăvit în data de 12 octombrie 2004, cu o lună înainte de a deceda într-un spital din Paris, a indicat Suha Arafat. Fără a menţiona vreun nume, văduva primului preşedinte al ANP a declarat că otrava putea să fie turnată în supă numai de către o singură persoană, care era “foarte apropiată” lui Arafat.

Nu acuză Israelul
Spre deosebire de oficialii palestinieni, ea s-a abţinut de la acuzaţii la adresa Israelului, care neagă orice implicare în moartea lui Yasser Arafat.
Cu două săptămâni în urmă, autorităţile palestiniene au declarat că experţi ruşi şi elveţieni care au examinat rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat au detectat o cantitate mare de poloniu radioactiv în probele prelevate. Rezultatele cercetării lor indică faptul că Yasser Arafat ar fi fost otrăvit.

Anchetă internaţională
Într-o declaraţie acordată luni agenţiei France Presse, actualul preşedinte al ANP, Mahmud Abbas, a cerut o anchetă internaţională pentru elucidarea circumstanţelor morţii lui Arafat, ca urmare a rezultatelor analizelor efectuate, care acreditează teza unei otrăviri. “Solicităm o anchetă internaţională după modelul celei pe care o solicită Franţa pentru asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, pentru a descoperi cine l-a ucis pe Yasser Arafat”, a declarat acesta la Ramallah.

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat Suha Arafat