x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata ucraineană, în STARE DE ALERTĂ! Anunţul făcut de premierul Arseni Iaţeniuk

Armata ucraineană, în STARE DE ALERTĂ! Anunţul făcut de premierul Arseni Iaţeniuk

17 Mar 2015   •   08:43
Armata ucraineană, în STARE DE ALERTĂ! Anunţul făcut de premierul Arseni Iaţeniuk

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut ca ministerul Apărării şi Statul Major General să plaseze forţele armate ale Ucrainei în stare de alertă, anunţă sputniknews.com.

"Criza din Donbas impune ca ministerul Apărării şi Statul Major General să plaseze forţele armate ucrainene în stare de alertă totală", a anunţat Iaţeniuk.

De asemenea, Iaţeniuk a cerut ca Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă să ia măsuri pentru protecţia populaţiei şi să pregătească, în special, adăposturi antiariene.

Arseni Iaţeniuk a îndemnat ministerul de Interne și instituțiile judiciare ale țării să-i aducă în fața justiției pe toți cei care "atentează la viața ucrainenilor și la independența Ucrainei".

Poroșenko observă o "detensionare" a situaţiei în estul Ucrainei 

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a afirmat vineri, într-un interviu acordat postului național de televiziune, că se observă o "detensionare" a conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morți.

"Vă pot anunța că în ultimele zile nu s-au mai înregistrat pierderi în rândul militarilor, viețile eroilor noștri ucraineni sunt apărate, un indiciu clar că este în curs o detensionare progresivă", a declarat Petro Poroșenko.

Președintele ucrainean a precizat că situația rămâne tensionată în special în două zone: în jurul ruinelor aeroportului din Donețk, cucerit de rebeli în ianuarie după lupte înverșunate, și la nivelul satului Șirokine, la câțiva kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul mare oraș sub controlul Kievului în zona de conflict.

În cazul unei ofensive majore a separatiștilor proruși, care potrivit Kievului și Occidentului sunt susținuți de forțe rusești, Petro Poroșenko și-a afișat certitudinea că Vestul își va aduce sprijinul furnizând Ucrainei mai ales arme.

×