În ziua de Crăciun a anului 1914, între soldaţii germani şi cei britanici şi francezi aflaţi în diferite puncte ale frontului de vest a existat înţelegere neoficială de încetare a focului, ziua fiind un prilej pentru adunarea şi îngroparea morţilor. În unele locuri combatanţii au cântat colinde împreună, au jucat fotbal sau au făcut schimb de ţigări şi alte produse.
Recent, o scrisoare trimisă de sergentul britanic Clement Barker fratelui său, la patru zile după Crăciunul petrecut pe fornt, în 1914, a fost descoperită, oferind noi detalii despre acea zi memorabilă.
Barker îi scrie fratelui său că un mesager german a traversat zona dintre tranşee, în Ajun de Crăciun, pentru a le propune încetarea focului timp de o zi.
"Un mesager a venit din liniile germane şi a spus că dacă tabăra noastră nu va trage, nici ei, germanii nu vor trage în ziua de Crăciun", scrie Barker, care descrie şi ce s-a petrecut pe 25 decembrie 2014, pe frontul de vest.
"Un german s-a ridicat din tranşee, n-a tras nimeni, ai noştri au făcut la fel. Apoi câţiva oameni s-au dus şi au adus morţii, i-au îngropat, iar apoi a sărit o minge de fotbal de la noi din tranşee. Aşa că germanii şi englezii au jucat fotbal", scrie sergentul.
Soldaţii au cântat colinde împreună, şi-au strâns mâinile şi au făcut schimb de ţigări.
"Am discutat cu germanii şi toţi păreau foarte sătui de război. O grămadă au dezertat. Unii s-au dat prizonieri, deci lucrurile par să ne meargă bine", a mai scris Barker.
Războiul avea să continue, însă, încă patru ani, curmând vieţile a 10 milioane de oameni.
Scrisoarea, trimisă din oraşul Ypres, a fost găsită printre documentele sergentului de nepotul său, Rodney Barker, în vârstă de 66 de ani.
Clement Barker, din oraşul Ipswich, a intrat în armată în anul 1902, când avea 18 ani. A supravieţuit războiului şi a murit la 61 de ani.
"Să descoperim o astfel de scrisoare după aproape un secol este remarcabil. Scrisoarea are o valoare istorică foarte mare. Descrie o mostră de cavalerism din Primul Război Mondial. Este ceva foarte atrăgător la ideea că naţiunile îşi pot rezolva problemele prin sport, nu prin război", a declarat James Taylor, istoric la Muzeul Imperial al Războiului, din Marea Britanie.
Armistiţiul de Crăciun din 1914 a fost muşamalizat multă vreme, de ambele tabere, poveştile soldaţilor fiind catalogate drept zvonuri fără bază reală. Cu timpul, însă, tot mai multe scrisori au ieşit la iveală, care au descris acest eveniment care s-a petrecut, în 1914, pe tot frontul de vest.