x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ARMISTIŢIUL A MURIT / Israelul pregăteşte riposta la ameninţările Hamas

ARMISTIŢIUL A MURIT / Israelul pregăteşte riposta la ameninţările Hamas

de Mihaela Matachita    |    22 Dec 2008   •   00:00

Israelul pregăteşte o ripostă la tirurile de rachete şi obuze de mortieră din Fâşia Gaza, urmând ca data şi amploarea acesteia să fie stabilite, a declarat duminică, la postul public de radio, generalul în rezervă Amos Gilad, citat de AFP.



"Pregătim riposta la ameninţările Hamas, dar rămâne să decidem când va avea loc şi care va fi amploarea (acestei operaţiuni n.r)", a precizat Amos Gilad, care este principalul consilier al ministrului Apărării, Ehud Barak.

Guvernul israelian a avut duminică prima întrevedere în urma expirării, vineri, a armistiţiului între Israel şi gruparea Hamas care deţine controlul în Fâşia Gaza. Multe voci ale opoziţiei israeliene precum şi din cadrul guvernului au cerut o ripostă mai dură la tirurile de rachete şi obuze ale palestinienilor, acţiuni care au crescut în intensitate începând de vineri.

CONFRUNTĂRI
Potrivit unui purtător de cuvânt militar, 15 rachete sau obuze au fost lansate, duminică, de grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza. La rândul său, armata israeliană a efectuat un raid aerian împotriva celor care au lansat rachete. Sâmbătă, Israelul a efectuat un raid aerian care a provocat moartea unui responsabil al Brigăzilor martirilor al-Aqsa, aripa armată a Fatah, partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

AFP a relatat că un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării a apreciat, duminică, la două zile după expirarea armistiţiului dintre mişcarea islamistă şi Israel, că o confruntare cu Hamas în Fâşia Gaza este inevitabilă.

Gruparea radicală Hamas anunţase săptămâna trecută că nu va prelungi înţelegerea de încetare a focului mediată de Egipt în urmă cu şase luni. UE, ONU, Rusia, Egiptul şi-au exprimat neliniştea în legătură cu decizia aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedin el-Kassam de a nu mai prelungi acest armistiţiu.

×
Subiecte în articol: externe hamas