x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Occidentul furnizează Ucrainei un arsenal devastator pentru a-l învinge pe Putin

Occidentul furnizează Ucrainei un arsenal devastator pentru a-l învinge pe Putin

de Şerban Mihăilă    |    16 Ian 2023   •   07:00
Occidentul furnizează Ucrainei un arsenal devastator pentru a-l învinge pe Putin

Războiul pe care Vladimir Putin a crezut că îl va câștiga în câteva zile face ravagii după aproape un an. Ambele tabere caută cu disperare tot mai multe echipamente militare, soldați și sprijin internațional. Foarte curând, Rusia ar putea primi însă o lovitură devastatoare din partea aliaților occidentali ai Ucrainei, care par dispuși să încalce o nouă „linie roșie”, furnizând Kievului, în premieră, tancuri grele și blindate ultraperformante. 

SUA au anunțat un nou pachet de armament de 3,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include de la sistemele de apărare aeriană atât de necesare Kievului până la obuzele de artilerie utilizate în cantități uriașe pe câmpul de luptă.

Entuziasmul principal al ucrainenilor a fost însă declanșat de trimiterea vehiculului american de luptă „Bradley”, un transportor ultraperformant de infanterie, capabil să distrugă trupele și blindatele inamice. 

Ucraina cere de mult timp acest vehicul, considerat vital pentru recucerirea zonelor ocupate de Rusia. Decizia de a trimite în sfârșit „Bradley”-uri semnalează faptul că livrarea de sisteme și mai sofisticate de armament de către Washington și aliații săi europeni, inclusiv tancuri, nu mai este decât o chestiune de timp.

De altfel, linia de demarcație a sistemelor de luptă care sunt „prea periculoase” pentru a fi trimise Ucrainei s-a mutat constant în favoarea Ucrainei, armele considerate la începutul războiului că ar duce la escaladarea conflictului, fiind acum fie pe drum, fie luate în calcul în vederea livrării lor către Kiev. 

SUA și alte țări au trimis artilerie Ucrainei pe tot parcursul conflictului, dar tancurile și vehiculele de luptă de infanterie non-sovietice – cunoscute drept IFV-uri - au reprezentat o „linie roșie” neoficială, până de curând.

Aliații europeni ai Ucrainei au trimis Kievului peste 300 de tancuri sovietice modernizate, de când Rusia a invadat țara, în februarie 2022.

Până în prezent, ei au amânat însă trimiterea tancurilor grele de fabricație occidentală, pe care Ucraina le-a solicitat în mod repetat pentru a câștiga războiul.

Țările est-europene, precum Polonia și Cehia, au livrat sute de tancuri din epoca sovietică Ucrainei pe parcursul conflictului. Deși a folosit eficient tancurile donate, Kievul a cerut în mod constant tancurile mai moderne produse de SUA, Germania și alte state vestice.

Tancuri grele pentru Kiev, în premieră 

Nu doar SUA se răzgândesc în privința a ceea ce este potrivit să trimită pe frontul ucrainean. Premierul britanic, Rishi Sunak, s-a angajat, în weekend, să furnizeze Ucrainei 14 tancuri de tip „Challenger 2”. Marea Britanie devine astfel prima țară occidentală care livrează tancurile grele solicitate de către Kiev. 

Londra va trimite, de asemenea, aproximativ 30 de „AS90”, tunuri mari, autopropulsate, operate de cinci artileriști.

Tancurile vor sosi în Ucraina în următoarele săptămâni, a precizat, sâmbătă, biroul lui Sunak, adăugând că Marea Britanie va începe, de asemenea, să instruiască forțele ucrainene pentru utilizarea tancurilor și a tunurilor în zilele următoare.

La rândul ei, Germania a promis că va trimite 40 de vehicule de luptă de infanterie „Marder”. Deși IFV-urile germane și americane se află în diferite stadii de modernizare, acestea vor face oricum o mare diferență pe linia frontului, deoarece amalgamul de blindate utilizat de ruși și ucraineni include echivalente mult mai vechi. 

Germania a fost până acum deosebit de ezitantă în ceea ce privește furnizarea de tancuri grele. Berlinul a livrat artilerie mobilă puternică și apărare aeriană, dar se teme de o escaladare a conflictului cu Moscova, dacă tancurile sale s-ar confrunta direct cu cele rusești.

De altfel, tancul „Leopard 2”, de fabricație germană, este considerat cel mai viabil candidat dintre vehiculele grele occidentale de atac. Chiar dacă Germania însăși nu trimite niciunul, alte țări europene, precum Spania sau Finlanda, pot să le furnizeze Kievului, iar statele care nu se pot lipsi de acest tip de tanc le-ar putea oferi ucrainenilor piese de schimb.

Deși guvernul de la Berlin are autoritatea de a nu le permite proprietarilor de tancuri fabricate în Germania să le transfere în Ucraina, guvernul condus de Olaf Scholz se află acum sub o presiune mult mai puternică pentru a da undă verde altor state să livreze ucrainenilor „Leopard 2”. 

La 10 ianuarie, publicația „Politico” dezvăluia că Franța exercită presiuni asupra Berlinului pentru a trimite tancuri, iar o zi mai târziu președintele Poloniei anunța că o parte dintre „Leopard 2” ale armatei sale sale vor fi oferite Ucrainei, fără a menționa dacă Germania va permite acest lucru. 

Dacă Berlinul va accepta în cele din urmă să trimită tancuri sau să permită altor națiuni să le livreze ucrainenilor, va anunța probabil acest lucru în preajma summitului franco-german de la sfârșitul lunii.

×
Subiecte în articol: razboi ucraina arsenal