x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Artă ceauşistă la Los Angeles

Artă ceauşistă la Los Angeles

de Irina Cristea    |    31 Aug 2010   •   00:00

La 20 şi ceva de ani picta pentru maşina de propagandă a regimului Ceauşescu şi confecţiona frunze cu care să fie împodobiţi copacii golaşi dintr-o localitate ce urma să primească vizita "marelui conducător". Acum, la 54 de ani, artista Claudia Cotrutza French expune, la o galerie din Los Angeles, lucrări având drept temă totalitarismul, spălarea creierelor şi îndobitocirea maselor practicate în perioada ceauşistă, scrie publicaţia americană Los Angeles Times.

"Artista foloseşte imaginea şi cuvintele dictatorului Nicolae Ceauşescu pentru a descrie atmosfera sumbră a acelor ani", este descrierea făcută de publicaţia citată. De altfel, una dintre lucrările Claudiei Cotrutza French include fraze din ultimul discurs al lui Ceauşescu, în care condamna evenimentele de la Timişoara, din decembrie 1989.

"Cotrutza a început să picteze la vârsta de 7 ani. A urmat cursurile unui liceu de profil şi, apoi, ale facultăţii de arte", scrie LA Times, subliniind că, în acei ani, sursele de inspiraţie pentru lucrările artiştilor erau extrem de limitate. "Toată lumea lucra pentru regim. Eram obligaţi să arătăm ce bun e comunismul şi ce rău e capitalismul. Trebuia să ai mare grijă ce pictezi, pentru că erai atent urmărit", a declarat românca. Părinţii artistei au emigrat în SUA, ca refugiaţi, iar ea i-a urmat la scurt timp, în 1984. Odată ajunsă în America, a lucrat la o brutărie, apoi la un magazin general. S-a măritat cu un profesor, Jim French, şi trăieşte în Corona. "Zi de zi îmi vine să sărut pământul de bucurie că am ajuns aici", le-a mai spus ea jurnaliştilor americani.

×
Subiecte în articol: externe