Fostul lider al executivului regiunii spaniole Catalonia în perioada 2010-2016, Artur Mas, a fost condamnat, ieri, la doi ani de interdicție pentru exercitarea de funcții publice elective, pentru că a organizat, în noiembrie 2014, un referendum cu privire la independență, interzis de justiție, informează AFP.
Curtea de Apel a Cataloniei l-a declarat pe Artur Mas, 61 de ani, vinovat de „nesupunere”, pentru că a ignorat hotărârile Curții Constituționale spaniole, care a estimat că el nu poate organiza acest plebiscit. Mas a fost condamnat, de asemenea la o amendă de 36.500 de euro. Totodată, Curtea de Apel a condamnat două foste colaboratoare ale lui Mas, Joana Ortega și Irene Rigau, la pedepse de ineligibilitate de 21 de luni, respectiv 18 luni.Tabăra secesionistă a transformat acest proces într-un „câmp de luptă”, aducând circa 40.000 de simpatizanți în fața sediului Curții, la deschiderea procesului, pe data de 6 februarie, pentru a apăra „democrația” și dreptul de a se pronunța cu privire la viitorul acestei regiuni, ce reprezintă aproape 20% din PIB-ul Spaniei și are o populație de circa 7,5 milioane de locuitori, dintre care o parte doresc secesiunea. Partidul secesionist ERC a reacționat la câteva minute după enunțarea sentinței, luni, la Barcelona, denunțând un verdict „nedemn și antidemocratic”.
Un plebiscit suspendat
Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat, la 4 noiembrie 2014, acest plebiscit, considerat ilegal de guvernul conservator de la Madrid al lui Mariano Rajoy, deoarece se referea asupra unui subiect — unitatea Spaniei — care trebuie să fie dezbătut de toți spaniolii. Trecând peste această interdicție, executivul catalan a recrutat la acea dată voluntari pentru organizarea scrutinului, a recheziționat licee și colegii, și a pus la dispoziție 7.000 de laptopuri pentru transmisiunea și numărarea rezultatelor.
Artur Mas a fost condamnat, ieri, la doi ani de interdicție pentru exercitarea de funcții publice elective.