x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinat la Moscova

Asasinat la Moscova

de Mihaela Matachita    |    21 Ian 2009   •   00:00

Un avocat rus specializat în cazuri de crime comise în Cecenia (Caucazul de Nord) a fost împuşcat mortal, în centrul Moscovei, iar o jurnalistă stagiară a publicaţiei Novaia Gazeta, care a fost grav rănită în incident, a decedat la scurt timp, a relatat AFP.

Stanisalv Markelov a fost ucis marţi,  după ce tocmai criticase, într-o conferinţă de presă, eliberarea anticipată a fostului colonel Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare în 2003, pentru ştrangularea în urmă cu trei ani a tinerei cecene Elza Kungaieva (18 ani). Markelov fusese avocatul familiei victimei. Tatăl Elzei Kungaieva, citat de postul de radio Ecoul Moscovei, a declarat că avocatul primise recent ameninţări.

Când a fost ucis, Markelov era însoţit de o stagiară la Novaia Gazeta, publicaţie care denunţă crimele comise în războiul din Cecenia şi pentru care lucrase şi jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006. Stagiara Anastasia Baburova, în vârstă de 25 de ani, a murit la câteva ore după ce a fost rănită la cap. Ea scrisese numeroase articole despre rasism şi ultranaţionalism în Rusia.

Markelov a apărat-o pe Anna Politkovskaia în mai multe cazuri, dar şi pe Mihail Beketov, un jurnalist al opoziţiei, agresat în noiembrie la Himki, o suburbie a Moscovei.

Procesul suspecţilor în cazul asasinării lui Politkovkaia continuă la Moscova, dar presupusul ucigaş nu a fost arestat, iar cel care a ordonat acest asasinat nu a fost identificat.

Markelov a fost şi avocatul lui Magomeţalih Masaiev, dat dispărut în august 2008 după ce l-a acuzat pe preşedintele cecen, Ramzan Kadârov, că l-a ţinut ostatic timp de patru luni.

Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a declarat că a preluat “personal” ancheta asasinatului de marţi.

×
Subiecte în articol: externe