x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul grec anunţă un proiect de lege vizând reorganizarea audiovizualului public (VIDEO)

Guvernul grec anunţă un proiect de lege vizând reorganizarea audiovizualului public (VIDEO)

12 Iun 2013   •   08:17
Guvernul grec anunţă un proiect de lege vizând reorganizarea audiovizualului public (VIDEO)
Sursa foto: SIMELA PANTZARTZI/EPA
UPDATE 14:24 - Guvernul grec a anunţat miercuri că a depus un proiect de lege în vederea reorganizării audiovizualului public din Grecia, radio, internet şi televiziune, după închiderea, marţi seara, a posturilor publice de radioteleviziune ERT, măsură ce a provocat stupoare generală, relatează AFP.

“Un proiect de lege privind noile posturi radio, pe internet şi de televiziune din Grecia a fost depus astăzi (miercuri) la secretariatul general al Guvernului şi va fi discutat în cursul unei reuniuni în cursul după-amiezii a comisiei pentru proiectele de lege”, indică un scurt comunicat guvernamental.

Acest proiect de lege, care trebuie discutat de cele trei partide din coaliţia guvernamentală şi ulterior va fi depus la Parlament pentru a fi adoptat, prevede constituirea unei “societăţi anonime publice aparţinând statului”, însă care “are propria sa organizare administrativă şi economică şi se află sub egida statului”, potrivit primului articol al proiectului de lege.
“Se închide ceva care ridica probleme şi care a fost construit într-un mod fals”, a lansat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou, prezentând acest proiect de lege doar corespondenţilor presei străine, în contextul în care jurnaliştii eleni se află într-o grevă de 24 de ore.

Potrivit textului, “funcţionarea noii radioteleviziuni” elene, care se va numi Nerit S.A., “nu depinde de stat” şi “dispune de independenţă redacţională şi în privinţa programelor”.
Închiderea ERT, înfiinţat în anii '50 şi acuzată de a fi un focar de clientelism politic, duce la concedierea a aproape 2.700 de angajaţi, între care 677 de jurnalişti.

Măsura a provocat adunări spontane a mii de persoane şi sindicalişti marţi seara, în faţa sediului ERT, în suburbia de nord a Atenei, care au calificat drept 'lovitură de stat' decizia guvernului condus de premierul conservator Antonis Samaras.

Decizia a fost luată doar de formaţiunea Noua Democraţie a lui Samaras, celelalte două partide din coaliţia guvernamentală, Pasok şi Dimar, exprimându-şi dezacordul în legătură cu aceasta. (Marina Constantinoiu)

UPDATE 14:19
- Comisia Europeană a luat act, miercuri, de decizia Guvernului elen de a închide postul public de televiziune ERT, care a fost luată “în perfectă independenţă”, insistând, în acelaşi timp, asupra rolului indispensabil jucat de serviciul public audiovizual în viaţa democratică.

Într-un comunicat difuzat de Comisie şi preluat de AFP, aceasta insistă asupra faptului că “audiovizualul public ocupă un loc esenţial în democraţia europeană”.

Încetarea emisiei celor trei posturi ale ERT marţi seara, după ora 20:00 GMT, a provocat un adevărat şoc în Grecia, unde Guvernul a anunţat rapid miercuri dimineaţă crearea unei noi societăţi audiovizuale publice, Nerit S.A.

“Salutăm angajarea Guvernului grec în lansarea unui serviciu audiovizual care să îşi asume rolul de a difuza, dar şi de a fi viabil din punct de vedere financiar”, se arată în comunicat. (Marina Constantinoiu)

UPDATE 12:15
- Salariaţii posturilor publice de televiziune elene ERT, a căror difuzare a fost oprită brusc de Guvern marţi seara, îşi continuau emisia miercuri dimineaţa. Emisiunile sunt accesibile pe Internet şi pe un canal local împrumutat de Partidul Comunist, relatează un jurnalist AFP, care se află la sediul postului public de televiziune.

In spatele bannerelor şi ale urmărilor vizibile ale manifestaţiilor din ajun, de după anunţul-surpriză al Guvernului, că închide posturile publice a căror gestiune este catastrofală, studiourile încercau să continue să funcţioneze la sediul ERT din Aghia Paraskevi, un cartier din nord-estul Atenei.

Emisiunile sunt accesibile pe ert.gr şi la postul local 902 aparţinând Partidului Comunist KKE. Deocamdată, la sediul ERT, cei 2.7000 de salariaţi vizaţi de această încetare a emisiei sunt în stare de şoc. Guvernul este somat de creditori, în special de FMI, să reducă până la finele lui iunie 2.000 de posturi din sectorul public. Prin măsura luată în privinţa televiziunii publice, Guvernul a răspuns în modul cel mai rapid acestei cerinţe. Dar populaţia ţării este extrem de iritată de măsurile de austeritate luate de Guvern. Mulţi oameni au ieşit deja în stradă după ce s-a anunţat închiderea televiziunii publice, strigându-şi nemuţumirea.

Preşedintele sindicatului salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfanyanis, a îndemnat la ocuparea clădirii televiziunii publice şi a afirmat că va depune plângere în justiţie, dar va face apel şi la justiţia europeană. “Chiar dacă ei vor să distrugă democraţia, legile se aplică în continuare, iar eu mă voi lupta”, a declarat acesta pentru AFP.

Speranţa sa, ca şi a şefului opoziţiei stângii radicale, Syriza, Alexis Tsipras, este de a obţine retragerea decretului de urgenţă semnat doar de miniştrii Noii Democraţii, unul dintre cele trei partide din coaliţia guvernamentală. El încearcă să obţină întrevederi în cursul zilei de miercuri cu liderul Partidului Socialist Pasok, Evangelos Venizelos şi cu cel al micului partid de stânga Dimar, Fotis Kouvelis, ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, cu riscul de a provoca o criză politică, dacă cei doi oameni politici refuză să semneze decretul. “Nu există majoritate în Parlament”, afirmă liderul sindical, care se află în biroul său, înconjurat de susţinătorii copleşiţi de veste şi obosiţi, după o noapte de stupefacţie petrecută la sediu. O nouă manifestaţie este prevăzută în cursul zilei în faţa clădirii televiziunii publice.

Autorităţile au decis evacuarea sediului ERT. Vă vom ţine la curent cu evoluţia situaţiei, pe parcursul zilei.

----------------------------------------

Guvernul de coaliţie de la Atena a anunţat marţi că va închide temporar posturile publice de televiziune şi radio, din cauza crizei financiare, în pofida opoziţiei înverşunate a sindicatelor şi a unor parteneri din coaliţia guvernamentală, anunţă AFP, citată de Agerpres. Astfel, posturile naţionale de radio şi televiziune au încetat să mai emită marţi seară în jurul orei locale 23.00 (20.00 GMT), emiţătorul principal situat pe un munte din apropierea Atenei fiind oprit de poliţie.


Citeşte şi Uniunea Europeană de Radioteleviziune cere Greciei să anuleze decizia de închidere a posturilor publice de radio şi Tv

Citeşte şi Întreaga mass-media din Grecia a intrat în grevă ca urmare a închiderii posturilor publice de radio şi televiziune

Purtătorul de cuvânt guvernamental Simos Kedikoglou a făcut acest anunţ-şoc marţi, declarând că emisiile de televiziune şi radio ale ERT, compania greacă de radio şi televiziune, vor înceta la primele ore ale zilei de miercuri. El a menţionat că, până la relansarea activităţii companiei, ceea ce se va întâmpla cât mai curând posibil, cei 2.500 de angajaţi sunt suspendaţi. Mai mult, Kedikoglou a calificat ERT drept un fief al risipei şi nu a precizat câţi dintre angajaţi vor fi reprimiţi la lucru, după reluarea emisiei.

"Guvernul a anunţat că aceste canale îşi vor înceta emisia la miezul nopţii, atunci ecranele vor rămâne întunecate...Potrivit guvernului, eu sunt şomer de la miezul nopţii. Sunt extrem de şocat...Peste patru ore nu voi mai avea loc de muncă", a declarat pentru BBC un inginer al departamentului multimedia al televiziunii.

ERT este finanţată de populaţie cu 4,3 euro lunar, pe factura de electricitate. Sindicatele care-i reprezintă pe lucrătorii ERT de la trei posturi raido-tv - terestră, prin satelit şi canalul său de radiodifuziune - au afirmat că vor menţine emisia.

"Este ilegal. Guvernul a oprit emiţătorul principal. Asta seamănă mai degrabă cu guvernul lui Ceauşescu decât cu o democraţie", a declarat pentru agenţia France Presse preşedintele principalului sindicat al salariaţilor din televiziune, Panayotis Kalfayanis.

×