x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachetele rusești au ucis 20 de persoane în Odesa. Zelenski promite răzbunare

Rachetele rusești au ucis 20 de persoane în Odesa. Zelenski promite răzbunare

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2024   •   00:40
Rachetele rusești au ucis 20 de persoane în Odesa. Zelenski promite răzbunare
Sursa foto: X

Un atac cu rachete balistice rusești a lovit vineri o zonă rezidențială din orașul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un „răspuns corect” din partea forțelor ucrainene pentru ceea ce el a spus că a fost un atac „josnic” asupra unui oraș care a fost atacat de drone sau rachete rusești aproape în fiecare zi în această lună.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de Rusia au avariat infrastructura civilă și liniile de alimentare cu gaz și electricitate din orașul din sudul țării, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper la televiziunea națională.

Un medic și un salvator au fost uciși de o a doua rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la fața locului pentru a trata persoanele rănite în urma atacului inițial. Zece persoane au suferit răni grave, a declarat Kiper.

Oficialii locali și poliția națională au declarat că printre morți se află și polițiști, inclusiv cel puțin doi ofițeri superiori. Un fost viceprimar al orașului a fost, de asemenea, ucis.

„Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Aceasta este o rachetă foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute”, a declarat Kiper.

Unii locuitori, a spus el, se confruntă cu întreruperi în alimentarea cu gaz și electricitate ca urmare a loviturilor.

„Forțele noastre de apărare vor face cu siguranță totul pentru a se asigura că ucigașii ruși simt răspunsul nostru corect”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, creând cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local.

Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, a fost mult timp ținta atacurilor rusești, mai ales după ce Moscova a renunțat la un acord mediat de ONU care permitea trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac Odesa