x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atena şi alte oraşe din Grecia, paralizate de o GREVĂ GENERALĂ: "Nu concedierilor şi şomajului parţial!"

Atena şi alte oraşe din Grecia, paralizate de o GREVĂ GENERALĂ: "Nu concedierilor şi şomajului parţial!"

09 Apr 2014   •   11:42
Atena şi alte oraşe din Grecia, paralizate de o GREVĂ GENERALĂ: "Nu concedierilor şi şomajului parţial!"

Manifestaţii la apelul sindicatelor din sectoarele privat şi public sunt prevăzute pentru miercuri la Atena şi în alte oraşe din Grecia, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, care va perturba în special transportul maritim, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceasta este prima grevă generală din acest an, la apelul centralelor sindicale din sectorul public (ADEDY) şi cel privat (GSEE) în semn de protest faţă de continuarea politicilor de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor.

"Nu concedierilor şi şomajului parţial, Da protecţiei drepturilor sociale şi a serviciilor publice!", susţine confederaţia sindicală ADEDY.

Grecia s-a angajat faţă de creditorii săi - UE, BCE şi FMI - să concedieze circa 11.500 de funcţionari până la sfârşitul anului 2014, prin fuziunea sau suprimarea unor organisme publice, după ce anul trecut au fost concediaţi alţi 3.500 de funcţionari publici.

În ultimii ani, aproximativ 20.000 de angajaţi au fost trimişi în şomaj parţial, obiectivul fiind să se ajungă la o cifră de 25.000 până la sfârşitul anului curent.

Centrala GSEE a făcut apel, la rândul său, către salariaţi 'să reziste catastrofei sociale' şi să 'ceară schimbarea politicilor'. 'Noi spunem 'nu' austerităţii, şomajului şi condiţiilor de muncă medievale', se afirmă într-un comunicat al acesteia.

Două mitinguri au fost prevăzute în centrul Atenei - primul cu începere de la 07:00 GMT, organizat de către Frontul Muncitorilor, apropiat Partidului Comunist, iar cel de-al doilea - al ADEDY şi GSEE - o oră mai târziu.

×