x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate sângeroase în Israel: opt morţi şi 26 de răniţi

Atentate sângeroase în Israel: opt morţi şi 26 de răniţi

19 Aug 2011   •   05:47
Atentate sângeroase în Israel: opt morţi şi 26 de răniţi

Opt israelieni, intre care doua femei, au fost ucisi joi intr-un triplu atac in apropierea statiunii balneare Eilat, in estul tarii, provocand o riposta sangeroasa din partea armatei israeliene impotriva unui grup radical palestinian din Gaza, responsabil pentru aceste acte.

Conform BBC, au murit si sapte atacatori in urma ripostei dure a armatei israeliene, generalul Tal Rousso, un comandant din zona declarand ca unul dintre atenatatori a murit actionandu-si centura de explozibili.

Primul atac a vizat, la pranz, un autobuz al companiei publice Egged, in apropiere de frontiera egipteana. Acesta a fost atacat de trei barbati inarmati cu arme automate, care au ranit circa zece persoane. Jumatate de ora mai tarziu, un vehicul militar sosit in sprijinul ranitilor a fost tinta unui atac cu bomba, iar un soldat in varsta de 22 de ani a fost ucis.

Atacul cel mai sangeros, in care au murit cinci israelieni, s-a produs in momentul in care un vehicul privat a fost spintecat de o racheta antitanc in apropiere de Beer Ora, la circa 15 kilometri nord de Eilat, de aceasta data la frontiera iordaniana. Un sofer de autobuz a fost, de asemenea, ucis in explozie.

Un politist a decedat dupa un ultim schimb de focuri in cursul serii, potrivit presei israeliene.

Potrivit unui oficial israelian, care a preferat sa ramana anonim, atacatorii au intrat in Israel prin Sinai. “Au parasit Gaza pentru a merge catre sud, in Sinai, si au ramas acolo pentru moment, apoi s-au indreptat catre nord, pentru a intra in Israel. Am mai vazut si inainte acest mod de operare', a declarat acesta.

Represaliile nu au intarziat, armata israeliana lansand o serie de raiduri impotriva Fasiei Gaza. Primul a fost asupra Rafah, la frontiera cu Egiptul, care s-a soldat cu moartea a sase palestinieni. Potrivit Shin Beth, serviciile israeliene de securitate interna, patru lideri ai Comitetelor de rezistenta populara (CRP) au fost eliminati, intre care liderul acestei organizatii radicale cu sediul in Gaza, Kamal al-Nayrab.

In noaptea de joi spre vineri, Israelul a bombardat enclava palestiniana dar si doua baze de antrenament ale aripii armate a Hamas, provocand moartea unui adolescent si ranirea altor 17 persoane, potrivit unei surse medicale locale.

×
Subiecte în articol: Israel fasia gaza hamas palestinieni