x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatele din Belgia vizau Parisul

Atentatele din Belgia vizau Parisul

de Şerban Mihăilă    |    11 Apr 2016   •   10:10
Atentatele din Belgia vizau Parisul
Sursa foto: IAN LANGSDON/EPA

Jihadiștii care au comis luna trecută atentatele din Bruxelles voiau, de fapt, să atace capitala Franței.

Raidurile antiteroriste ale autorităților belgiene, soldate cu arestarea unor suspecți-cheie, le-au dat însă peste cap planurile pentru Paris, în favoarea unui atentat mai aproape de casă. „O serie de elemente ale anchetei arată că gruparea teroristă intenționa să lovească Franța din nou. Surprinși de viteza investigației, teroriștii au decis să atace în Bruxelles”, se arată într-un comunicat al procuraturii belgiene, citat de Reuters.

Pe 18 martie, la mai bine de patru luni de la atentatele din Paris, soldate cu 130 de morți, forțele speciale belgiene și franceze reușeau să-l captureze, la Bruxelles, pe Salah Abdeslam, princi­palul suspect în atacurile din Franța. În data de 22 martie, un dublu atentat sinucigaș pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles și un atac comis de un kamikaze într-o stație de metrou duceau la moartea a 32 de persoane. Vinerea trecută, poliția belgiană l-a arestat pe Mohamed Abrini, un belgo-marocan de 31 de ani, prieten cu Abdeslam, iar acesta a recunoscut că este bărbatul care îi însoțea pe cei doi kamikaze pe aeroportul Zaventem. Ieri, justiția belgiană l-a inculpat pe Abrini - pus deja sub acuzare pentru atentatele din Paris - și în ancheta privind atacurile din Bruxelles.

 

Atacuri în Germania

Directorul serviciului german de securitate, Hans- Georg Maasen, a avertizat că jihadiștii din Statul Islamic vor să comită atentate teroriste și pe teritoriul Germaniei. El a precizat că există mai multe cazuri în care germanii întorși de pe frontul din Siria, unde au luptat alături de jihadiști, au început să pună la cale atentate.

×