x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenţie, români hoţi!

Atenţie, români hoţi!

de Carmen Plesa    |    10 Feb 2011   •   11:54

Locuitorii satului francez Kirrwiller, din regiunea Alsacia, au primit luni o scrisoare semnată de jandarmerie, în care sunt îndemnaţi să semnaleze forţelor de ordine „orice persoană care pare să fie din ţările de Est”, a anunţat Les Dernières Nouvelles d’Alsace. Documentul, semnat de comandantul jandarmeriei din Hochfelden, era menit să ajungă doar la primari, susţin reprezentanţii forţelor de ordine.

Şeful jandarmeriei le cerea în document edililor să-şi mobilizeze concitadinii pentru a semnala forţelor de ordine „orice comportament suspect al unor indivizi străini, în special cei din ţările de est şi Balcani (Români, croaţi, sârbi, bulgari etc)”.

În continuarea notei era făcută o descriere „a românilor şi a altora”. Îndemnul final al jandarmeriei: „trebuie semnalată orice persoană din ţările de Est care stă în localităţile voastre”. Atenţionarea vine după ce în zonă au fost sparte mai multe locuinţe, iar hoţii nu au fost prinşi.

Primarul din Kirrwiller, Patrice Dietler, a confirmat că scrisorile au fost trimise către locuitorii satului la iniţiativa sa, deşi nu primise personal nota de la forţele de ordine, ci a preluat-o de la un edil dintr-o localitate vecină. Dietler susţine că e normal să avertizeze populaţia. „De două-trei săptămâni am avut mai multe furturi şi distrugeri ale unor clădiri publice. Au fost remarcate camionete albe care circulau prin oraş. Mai bine să previi decât să tratezi”, a spus primarul. Acesta nu s-a declarat deranjat de expresiile utilizate de jandarmi şi de stigmatizarea unei populaţiii, comentează Dernières Nouvelles d’Alsace. Şi asta în condiţiile care foarte mulţi est-europeni lucrează în zonă.

Nu este însă prima dată când francezii sunt avertizaţi oficial despre cât de periculoşi sunt românii. Anul trecut, compania de căi ferate din Franţa a afişat în trenurile sale o notă în care avertiza  în legătură cu prezenţa românilor, sugerând că aceştia sunt hoţi de bagaje.

×