x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor

Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   21:15
Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor

Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor pentru a spori aprovizionarea aliaților din Indo Pacific și pentru a spori prezența militară americană în țară, inclusiv avioane de bombardament, au declarat cele două națiuni după discuțiile anuale privind apărarea.

Australia și Statele Unite lucrează deja la modernizarea bazelor aeriene din nordul și vestul Australiei, care sunt mai aproape de potențialele puncte de conflict cu China în Marea Chinei de Sud decât capitala Australiei, Canberra.

După discuțiile anuale AUSMIN din Annapolis, Maryland, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că va exista o creștere a prezenței forțelor americane rotative în Australia, scrie Reuters.

„Acest lucru va însemna mai multe avioane de patrulare maritimă și avioane de recunoaștere care vor opera din bazele din nordul Australiei. Aceasta va însemna, de asemenea, desfășurări mai frecvente de bombardiere rotative”, a spus el.

În cuvântul său de deschidere, Austin a declarat că cei doi aliați se confruntă cu provocări de securitate comune, inclusiv „comportamentul coercitiv” al Chinei.

O declarație comună publicată după discuțiile AUSMIN și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară chineză în jurul Taiwanului și la pretențiile maritime excesive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Aceștia „și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la comportamentul periculos și escaladator al Chinei față de navele filipineze care operează în mod legal în zona economică exclusivă a Filipinelor”.

În Australia nu există baze militare americane, însă orașul Darwin din nordul țării găzduiește o forță de rotație a pușcașilor marini americani timp de șase luni pe an, iar SUA construiesc facilități pentru pușcașii săi marini și escadrilele aeriene vizitatoare în cadrul bazelor australiene.

Ministrul australian al apărării, Richard Marles, a declarat că prezența forțelor Statelor Unite în Australia contribuie la descurajare în regiunea Indo-Pacific și că va exista o colaborare mai strânsă în ceea ce privește fabricarea de arme ghidate în Australia.

Australia va începe anul viitor fabricarea în comun a rachetelor ghidate, inclusiv a sistemelor de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) utilizate în Ucraina.

Australia testează, de asemenea, o rachetă de croazieră cu atac hipersonic (HACM) împreună cu Statele Unite, pe care Australia a declarat că va lua în considerare introducerea pe teren ca prima sa armă hipersonică pentru avioanele de luptă, se arată în declarația comună.

„Prezența forței americane în națiunea noastră oferă o oportunitate enormă de a lucra cu vecinii noștri din regiune”, a declarat Marles.

Japonia va intensifica exercițiile cu pușcașii marini americani în Darwin, în timp ce Australia și SUA vor desfășura exerciții regulate în zona economică exclusivă a Filipinelor, se arată în declarație.

Declarația a menționat pentru prima dată teritoriul strategic al Australiei din Oceanul Indian, Insulele Cocos, afirmând că Statele Unite au salutat modernizările planificate ale infrastructurii australiene în această zonă și au sprijinit Australia în finalizarea acestor lucrări.

Insulele Cocos, cu o populație de 600 de locuitori, se află la 3.000 km vest de continentul australian și este descris de Forțele de apărare australiene ca fiind esențial pentru operațiunile sale de supraveghere maritimă în Oceanul Indian, unde China intensifică activitatea submarinelor.

Australia a declarat că va începe construcția unui aerodrom extins pe insulă în acest an, pentru a putea transporta aeronave militare mai grele, inclusiv avioanele P-8A Poseidon de vânătoare de submarine.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: arme ghidate australia sua