x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria doreşte interzicerea în UE a oricărei campanii a Turciei pentru referendumul din 16 aprilie

Austria doreşte interzicerea în UE a oricărei campanii a Turciei pentru referendumul din 16 aprilie

05 Mar 2017   •   17:30
Austria doreşte interzicerea în UE a oricărei campanii a Turciei pentru referendumul din 16 aprilie

Cancelarul austriac, Christian Kern, a estimat că Uniunea Europeană ar trebui să le interzică unor responsabili turci să facă o campanie în statele membre ale UE pentru referendumul din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează duminică AFP şi DPA. 

''Un demers comun al UE pentru a împiedica astfel de evenimente de campanie ar fi rezonabil'', a declarat Kern potrivit cotidianului german Die Welt, estimând că aceasta ar permite ''unor ţări, precum Germania, unde aceste manifestaţii sunt interzise, să scape de presiunea Turciei''. 

Oficiali guvernamentali turci şi-au propus să facă o campanie în rândul rezidenţilor turci în mai multe ţări ale UE, inclusiv Germania şi Olanda, înainte de referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reforma constituţională, care îi va conferi puteri sporite preşedintelui Erdogan. 

În relaţiile dintre Ankara şi Berlin au intervenit tensiuni după anularea, joi şi vineri, în Germania, a trei mitinguri de sprijin pentru referendumul din Turcia. Ankara a reacţionat violent, acuzând Germania, unde există cea mai numeroasă comunitate turcă din lume, circa trei milioane de persoane, că acţionează pentru respingerea referendumului. Cancelarul german, Angela Merkel, a explicat însă că decizia de a autoriza sau nu astfel de mitinguri nu ţine de competenţa statului federal, ci de autorităţile locale. 

Cancelarul austriac a denunţat absenţa libertăţii presei în Turcia şi plasarea în detenţie a unor jurnalişti şi cadre academice, inclusiv a jurnalistului germano-turc Deniz Yucel. 

Christian Kern a estimat, de asemenea, că negocierile de aderare a Turciei la UE ar trebui abandonate, ca răspuns la ''încălcarea drepturilor omului şi a drepturilor democratice elementare'' de către preşedintele turc. 

''Nu putem continua să negociem pe tema aderării (la UE) cu o ţară care se distanţează ani de zile de normele democratice şi de principiile statului de drept'', a afirmat Kern. Austria se declarase deja în favoarea îngheţării negocierilor de aderare cu Ankara. 

În opinia cancelarului austriac, ''introducerea unui sistem prezidenţial va slăbi statul de drept în Turcia, va reduce separaţia puterilor şi va fi împotriva valorilor UE''.AGERPRES

×