x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile americane, cu lupa pe afacerile Raiffeisen din Rusia

Autoritățile americane, cu lupa pe afacerile Raiffeisen din Rusia

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2023   •   13:45
Autoritățile americane, cu lupa pe afacerile Raiffeisen din Rusia
Sursa foto: Hepta

Autoritatea pentru sancțiuni din Statele Unite a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank International în legătură cu afacerile sale cu Rusia, sporind astfel controalele asupra creditorului austriac care joacă un rol critic în economia rusă, scrie Reuters.

Răspunzând unor întrebări ale Reuters, banca a declarat că a primit o solicitare din partea Department's Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie pentru a "clarifica afacerile cu plăți și procesele aferente menținute de RBI în lumina evoluțiilor recente legate de Rusia și Ucraina".

OFAC a cerut Raiffeisen detalii despre expunerea sa în Rusia, în Donbasul parțial ocupat, în Ucraina și în Siria, inclusiv despre tranzacțiile și activitatea anumitor clienți, a declarat o sursă pentru Reuters.

Agenția americană solicitase un răspuns până în luna februarie, a precizat persoana respectivă, adăugând că avocații Raiffeisen au negociat o prelungire, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranșe de informații care vor fi trimise la începutul lunilor aprilie, mai și iunie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a refuzat să comenteze.

Raiffeisen a declarat pentru Reuters că a cooperat pe deplin cu OFAC și că a înțeles că solicitarea nu a fost declanșată de o tranzacție sau o activitate specifică. Banca a precizat că dispune de procese pentru a asigura conformitatea cu sancțiunile.

Un purtător de cuvânt a declarat că este "încrezător că informațiile furnizate către OFAC vor satisface solicitarea", adăugând că întrebările adresate au fost de "natură generală".

Raiffeisen nu a fost sancționată în trecut, dar cererea de informații din ianuarie îngrijorează autoritățile europene de reglementare financiară responsabile de supravegherea băncii, din cauza potențialului ca aceasta să ducă în cele din urmă la sancțiuni împotriva Raiffeisen, au declarat două persoane care au cunoștință directă despre acest subiect.

Raiffeisen este una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 "instituții de credit de importanță sistemică" a băncii centrale rusești, subliniind importanța sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni occidentale de amploare.

Fiind al doilea cel mai mare creditor din Austria, banca susține, de asemenea, o mare parte din economia acestei națiuni și are operațiuni extinse în Europa de Est. Un oficial austriac a declarat că autoritățile austriece monitorizează îndeaproape situația de la Raiffeisen și afacerile sale din Rusia, din cauza importanței băncii.

La aproape un an de când Moscova a lansat ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina, Raiffeisen se numără printre puținele bănci europene care au rămas în Rusia.

Dar s-a confruntat cu critici, inclusiv din partea investitorilor, în legătură cu decizia sa de a continua să facă afaceri cu Moscova. Banca și-a apărat anterior poziția, spunând că expunerea sa la Rusia este limitată.

Raiffeisen a obținut anul trecut un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, în mare parte datorită unui profit de peste 2 miliarde de euro din afacerile sale din Rusia. Între timp, rușii au depus peste 20 de miliarde de euro la bancă.

Trezoreria americană impune sancțiuni și îi poate penaliza pe cei care le încalcă. Cel mai agresiv instrument de sancționare îngheață activele americane și exclude accesul băncilor la dolari americani - un element esențial pentru comerțul și finanțele internaționale.

Cel mai dur instrument de sancționare din arsenalul OFAC, cunoscut sub numele de lista SDN, îngheață activele deținute în Statele Unite și interzice companiilor sau cetățenilor americani să facă schimburi comerciale cu cei incluși pe listă.

Alternativ, OFAC poate recurge, de asemenea, la măsuri mai puțin stricte, cum ar fi aplicarea de amenzi și trimiterea de scrisori de avertizare pentru încălcări ale sancțiunilor.

Doi foști oficiali americani, care au cerut să nu fie numiți, au declarat, totuși, că Washingtonul este de obicei reticent în a lua astfel de măsuri draconice.

OFAC a sancționat cinci mari bănci rusești, inclusiv Sberbank, susținută de stat, parte a unui răspuns la invazia acestei țări în Ucraina, precum și oligarhi bogați.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raiffeisen Rusia