x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorul atentatului terorist din Franţa urma să fie audiat de către serviciile de informaţii

Autorul atentatului terorist din Franţa urma să fie audiat de către serviciile de informaţii

27 Mar 2018   •   11:23
Autorul atentatului terorist din Franţa urma să fie audiat de către serviciile de informaţii

Radouane Lakdim, autorului atentatului jihadist care a făcut patru morţi în sudul Franţei vineri, urma să fie audiat de Direcţia Generală a Securităţii Interne, care îl convocase pentru un "interviu de evaluare", relatează marţi AFP, citând o sursă a poliţiei. 

O scrisoare a fost trimisă în luna martie, iar Radouane Lakdim, care făcuse obiectul unei 'fişe S' ('Siguranţa statului') în 2014 şi înregistrat din noiembrie 2015 în Fişierul cu Semnalmente pentru Prevenirea şi Radicalizarea cu Caracter Terorist (FSPRT), trebuia să reia contactul cu serviciile Ministerului de Interne pentru a stabili o dată a acestei întâlniri, a precizat sursa menţionată. 

Faptul că autorul a trecut la acţiune în martie, în timp ce era încă urmărit de serviciile de informaţii continuă să alimenteze o polemică în Franţa, cu critici vehemente din partea dreptei şi a extremei drepte împotriva guvernului, acuzat de slăbiciune. 

Lakdim, împuşcat în asaltul destinat eliberării unui ostatic, era înregistrat în FSPRT din cauza "presupuselor legături cu mişcarea salafistă locală", a indicat luni procurorul din Paris şi şeful parchetului antiterorist, François Molins. 

"Urmărirea sa efectivă încă în curs de desfăşurare în martie 2018 nu a permis să iasă la iveală semne premergătoare trecerii la acţiune, nici veleităţi ale plecării în zona irakiano-siriană", a adăugat magistratul, subliniind că "riscul zero nu exista" şi insistând asupra "dificultăţilor de urmărire a indivizilor radicalizaţi". 

Două persoane apropiate atacatorului, inclusiv prietena sa de 18 ani, aflată şi ea în vizorul serviciilor de securitate din cauza radicalizării, se află în continuare în arest preventiv. Aceasta din urmă a strigat 'Allah Akbar' în timpul reţinerii sale vineri, dar "contestă că ar fi fost asociată la proiectul sângeros al iubitului său", a indicat François Molins. Totuşi, în dimineaţa atacurilor, ea a postat un text "promiţând iad necredincioşilor", a adăugat el. 

O ceremonie de omagiu naţional în memoria locotenent-colonelului Arnaud Beltrame, ucis după ce s-a substituit unui ostatic luat în supermarketul atacat de Radouane Lakdim, era programată pentru miercuri 10:30 GMT în curtea din faţa Domului Invalizilor de la Paris - unde se află mormântul împăratului Napoleon - în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: atentat franta radouane lakdim