x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorul raportului împotriva premierului canadian Trudeau, împiedicat să vorbească în Parlament

Autorul raportului împotriva premierului canadian Trudeau, împiedicat să vorbească în Parlament

22 Aug 2019   •   10:23
Autorul raportului împotriva premierului canadian Trudeau, împiedicat să vorbească în Parlament

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau a refuzat miercuri mărturia Comisarului pentru etică în Camera Comunelor, la o săptămână după publicarea raportului său în care şeful executivului de la Ottawa este acuzat că a încălcat lega privind conflictele de interese, informează AFP.

O comisie parlamentară pentru informaţie şi etică s-a întrunit miercuri într-o reuniune de urgenţă la cererea opoziţiei conservatoare, care voia să-l audieze pe Comisarului pentru etică, înalt funcţionar independent care ţine de Parlament.

În raportul său incriminator publicat săptămâna trecută, Mario Dion l-a acuzat pe premier şi pe anturajul său că a făcut în mod nejustificat presiune asupra fostului ministru al justiţiei, Jody Wilson-Raybould, pentru ca aceasta să intervină în favoarea unei societăţi din Quebec, SNC-Lavalin, pentru a evita un proces pentru corupţie.

Scandalizată, opoziţia condusă de liderul conservatorilor Andrew Scheer a cerut ca Dion să poată veni să vorbească în faţa deputaţilor. Miercuri, Comisia pentru informaţie şi etică, unde liberalii sunt majoritari, a votat împotriva unei asemenea depoziţii.

Raportul a avut efectul unei bombe, cu două luni înainte de alegerile legislative. Însă, un sondaj al Ipsos-Reid dat publicităţii miercuri arată că cele două partide principale continuă să se afle aproape pe picior de egalitate: liberalii sunt creditaţi cu 33% în intenţiile de vot, în timp ce conservatorii - cu 35%.

Scheer, care vizează să-i succeadă lui Trudeau în urma alegerilor legislative din octombrie, a scris luni Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliţia federală) pentru a-i sugera să ancheteze asupra unei posibile "obstrucţionări a justiţiei" de către premier.

Trudeau a declarat că îşi "asumă erorile", dar a refuzat să-şi ceară scuze, apreciind că a acţionat "pentru a proteja locurile de muncă ale canadienilor".

SNC-Lavalin, care numără circa 9.000 de salariaţi în Canada, a fost acuzată în 2015 că a plătit 47 de milioane de dolari canadieni (31 milioane de euro) mită, între 2001 şi 2011, pentru a obţine contracte în Libia în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi. La sfârşitul lui mai, un judecător canadian a decis că există suficiente elemente incriminatorii pentru a cita compania să compară în faţa justiţiei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: canada justin trudeau