x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Averile aristocraTilor - Polonia, codasa la retrocedari

Averile aristocraTilor - Polonia, codasa la retrocedari

de Anca Aldea    |    15 Iul 2006   •   00:00

Familiile aristocrate europene incearca din rasputeri sa obtina castelele si terenurile retrocedate din Europa Centrala, nationalizate de regimurile comuniste dupa al doilea razboi mondial.

Putine dintre aceste familii, scrie AFP, au reusit sa intre in posesia bunurilor imobiliare. Dintre acestea, agentia aminteste de recenta restituire a Castelului Bran familiei Habsburg. Cu toate acestea, Romania mai are de rezolvat 90% dintre cele 128.000 de cereri primite. In vecina Bulgarie, fostul rege Simeon traieste astazi in somptuosul palat de Vrania de la Sofia. Ungaria a fost prima tara ex-comunista cu o lege privind compensatiile partiale ale expropriatilor. In Cehia, renumitele decrete Benes nu au fost abolite nici astazi, iar in Polonia, lucrurile stau cel mai rau, scrie AFP.

UNICAT. In ultimii 17 ani, ,politicienii nu au reusit sa redacteze o lege privind restituirile. Polonia devine astfel singura tara postcomunista care nu a avut niciodata o legislatie privind "jaful exercitat de stat asupra propriilor cetateni", spune Miroslaw Szypowski, presedintele unei asociatii a proprietarilor funciari. Acesta aminteste ca astazi mai putin de 40% dintre polonezi sunt sustinatorii retrocedarilor.

LA VANZARE
Publicatia The Guardian relata in urma cu doi ani despre scoaterea la vanzare, in Slovacia, a aproape 200 de castele medievale, cu proprietatile aferente. Potentialul cumparator nu trebuie decat sa aiba puterea financiara pentru a suporta cheltuielile de restaurare si puterea psihica pentru a iesi invingator din razboiul cu birocratia slovaca. Pentru a cumpara proprietati datand din secolele al XII-lea, al XIV-lea sau al XVII-lea, investitorii trebuie sa scoata din buzunar intre 1.200 si 12.000 de euro. De exemplu, Castelul Beckov, construit in secolul al XII-lea, era disponibil pentru 11.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe