x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment american pentru Germania legat de NATO

Avertisment american pentru Germania legat de NATO

30 Ian 2018   •   07:01
Avertisment american pentru Germania legat de NATO

Viitorul guvern al Germaniei trebuie să respecte angajamentul de a creşte cheltuielile pentru apărare până la 2% din PIB, a declarat, la Wiesbaden, secretarul armatei americane, Mark Espe. Aflat in vizita la contingentul american din garnizoana de lângă Frankfurt, el a insistat că nerespectarea acestui obiectiv asumat pentru 2017 de Germania şi de alte state membre ale NATO ar slăbi alianţa.

 

Esper a apreciat că Germania are un rol deosebit de important în NATO, dată fiind forţa sa economică în Europa.

Creştin-democraţii conduşi de cancelarul Angela Merkel şi social-democraţii încă negociază refacerea marii coaliţii care a guvernat Germania din 2013 şi formarea unui nou cabinet de miniştri. Deşi cadrul convenit până acum nu menţionează explicit finanţarea NATO, oficialul american a afirmat că are încredere în respectarea promisiunii de alocare bugetară.

Federaţia Industriilor Germane (BDI) a estimat luna aceasta că Berlinul a cheltuit în 2017 pentru apărare doar 1,13% din produsul intern brut, sub previziunile alianţei nord-atlantice, care se ridicau la 1,22%, în contextul creşterii economice mai mari decât se aştepta. Matthias Wachter, expert al BDI, a arătat că procentul ar putea să mai scadă în anii următori, dacă expansiunea economică va depăşi creşterile planificate ale cheltuielilor militare.

AGERPRES

×