x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertizarea preşedintelui Sirian: O intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un cutremur. Vreţi să vedeţi alt Afganistan?

Avertizarea preşedintelui Sirian: O intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un cutremur. Vreţi să vedeţi alt Afganistan?

de Mediafax    |    30 Oct 2011   •   06:57
Avertizarea preşedintelui Sirian: O intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un cutremur. Vreţi să vedeţi alt Afganistan?

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat, intr-un interviu publicat de Sunday Telegraph, ca o interventie occidentala in Siria ar declansa un adevarat cutremur in regiune si ar transforma tara intr-un "nou Afganistan", relateaza BBC News Online."Siria este acum un nod in aceasta regiune. Este o linie tectonica si, daca te joci cu pamantul, poti provoca un cutremur", a spus el.
"Orice problema in Siria va incendia intreaga regiune. Daca planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza intreaga regiune", a declarat presedintele sirian, adaugand: "Vreti sa vedeti alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?".

Bashar al-Assad a recunoscut ca fortele de securitate siriene au comis "multe greseli" in prima perioada a miscarii de contestare populara din tara sa, insa a insistat ca ulterior acestea au vizat "numai teroristi".
Liderul sirian - confruntat din martie cu o ampla miscare de contestare - a apreciat ca a reactionat altfel decat alti lideri la manifestatiile "primaverii arabe". "Nu am mers pe calea guvernelor incapatanate (...) La sase zile dupa inceperea protestelor, am inceput reformele", sustine el.
Assad a descris revolta drept "o lupta intre islamism si pan-arabism", afirmand ca "lupta impotriva Fratiei Musulmane din anii '1950 si lupta continua".
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad sa raspunda revendicarilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, "nu prin represiune si violente" si a cerut incetarea imediata a operatiunilor militare. Si membrii Ligii Arabe au transmis vineri "un mesaj urgent" pentru guvernul sirian, denuntand "uciderea civililor" care iau parte la proteste.

×