x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioane CIA ar fi aterizat si la Timisoara

Avioane CIA ar fi aterizat si la Timisoara

de Ana Ilie    |    03 Dec 2005   •   00:00
Avioane CIA ar fi aterizat si la Timisoara

Un analist militar sustine ca avioanele CIA cu suspecti de terorism la bord ar fi putut ateriza si pe aeroportul din Timisoara, nu numai la Mihail Kogalniceanu.

Un interviu acordat postului de radio Delta RFI de analistul militar Mark Galasco, de la Organizatia Human Rights Watch, pune paie pe foc in cazul inchisorilor CIA din Romania.

ALT AEROPORT. Galasco afirma ca, pe langa Aeroportul Mihail Kogalniceanu, avioanele CIA l-ar fi folosit si pe cel de la Timisoara. "Informatiile privind locurile unde s-ar afla inchisorile sunt bazate pe rutele de zbor ale avioanelor CIA care au zburat din Afganistan direct in aceste locuri in Europa, printre care si Timisoara", a declarat acesta.

Intrebat daca detine dovezi concrete ce implica Romania in acest scandal, analistul a spus ca are "dovezi indirecte, dar foarte puternice ca Romania si Polonia au fost implicate intr-o vreme. Nu stim daca mai sunt si acum, dar, oricum, orice implicare anterioara si orice violare a drepturilor omului ar pune sub semnul intrebarii viitorul statut al acestor tari in UE". Mai mult, Galasco a afirmat ca autoritatile romane ar avea ceva de ascuns, pentru ca neaga existenta centrelor de detentie. "Cred ca oricine lucreaza cu CIA si permite agentiei americane de informatii sa aduca in secret avioane in tara sa incearca sa ascunda ceva", a mai spus analistul.

VIZITA LA NIVEL INALT. Scandalul Gulagurilor ar putea fi dezamorsat saptamana viitoare, cand secretarul de stat american, Condoleezza Rice, va face, in timpul turneului sau european, o declaratie in legatura cu presupusele curse aeriene secrete efectuate de CIA. Acest anunt ii apartine ministrului irlandez de Externe, Dermot Ahern, aflat zilele trecute in vizita la Washington. "Va sublinia ca SUA nu au incalcat nici o lege internationala in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului", a precizat Ahern. Irlanda a precizat in repetate randuri ca aeroporturile sale nu au fost tranziate de avioane ale CIA.

×
Subiecte în articol: externe