x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioanele CIA - Complicitate UE-SUA

Avioanele CIA - Complicitate UE-SUA

de Ana Ilie    |    27 Feb 2006   •   00:00
Avioanele CIA - Complicitate UE-SUA

Scandalul in care este implicata si Romania, cu privire la inchisorile secrete ale CIA in Europa, ia amploare, dupa ce un ONG a aflat ca Uniunea Europeana si America aveau inca din 2003 o intelegere in acest sens.

Uniunea Europeana s-a inteles din anul 2003 cu Statele Unite sa dea liber in spatiul sau aerian transportului de persoane nedorite, insa ambele parti au incercat sa musamalizeze acest aranjament, cenzurand anumite documente. Potrivit United Press International (UPI), documentele obtinute de organizatia britanica nonguvernamentala pentru libertati civile Statewatch arata ca la o intalnire la nivel inalt intre oficiali din justitie europeni si americani, la Atena, la data de 22 ianuarie 2003, cele doua parti s-au inteles cu privire la "cresterea folosirii facilitatilor europene de tranzit pentru sprijinirea transportului strainilor criminali/nedoriti". Aceasta fraza a fost stearsa din transcriptul intalnirii, care a fost dat publicitatii pe pagina de internet a Consiliului de Ministri, organismul care reprezinta la Bruxelles guvernele din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit UPI, un purtator de cuvant al Consiliului a raspuns interogarilor Statewatch ca "stersaturile" au fost facute din "curtoazie" pentru Statele Unite.

SCANDALUL IA AMPLOARE. Gareth Harding, corespondentul european al UPI, apreciaza chiar ca aceste dezvaluiri dau greutate acuzatiilor potrivit carora guvernele statelor UE aveau cunostinta de faptul ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) se folosea de aeroporturile europene pentru a retine si transporta prizonieri, insa au ales sa inchida ochii. Pentru reprezentantii organizatiei Statewatch insa, noile dovezi nu fac decat sa nasca multe intrebari. "Chiar daca aceste zboruri de tranzit ale Statelor Unite sunt pentru criminali, straini nedoriti sau pentru transferuri ilegale de prizonieri, se nasc aceleasi intrebari", sustine Tony Bunyan, editorul buletinului publicat de ONG-ul Statewatch. "Stiu cumva guvernele UE de cate ori au fost folosite aeroporturile lor pentru zborurile guvernamentale americane? Care aeroporturi au fost folosite? Cate persoane au fost transferate in acest fel? Cat de multi criminali si cati straini nedoriti? Daca stiu, de ce nu sunt disponibile faptele si cifrele?", enumera Bunyan cateva probleme.

REACTII. Bunyan a acuzat guvernele UE ca au creat "un climat de complicitate" saptamana trecuta, cand editorul a depus marturie la audierea Parlamentului European cu privire la presupusele inchisori secrete ale CIA si transporturile ilegale de detinuti pe teritoriul Europei. Reactia parlamentarilor a fost imediata. "Este legitima o colaborare UE-SUA in combaterea terorismului si crimei organizate", a spus baroneasa Ludford, vicepresedintele comitetului parlamentar special, adaugand ca "totusi guvernele UE refuza o ancheta parlamentara amanuntita... astfel, au o reala dificultate in a convinge membrii Parlamentului European sa nu priveasca intelegerea cu privire la «cresterea folosirii facilitatilor europene de tranzit» drept complicitate in transferurile ilegale de detinuti, torturi si disparitii". Acuzatiile privind actiuni ilegale ale serviciilor de informatii americane pe teritoriul european au aparut prima data in noiembrie anul trecut, cand organizatia Human Rights Watch a publicat detalii ale unor zboruri CIA care ar fi aterizat in Romania si Polonia.

INTELEGERE
" ...cresterea folosirii facilitatilor europene de tranzit pentru sprijinirea transportului strainilor criminali/nedoriti" - fraza stearsa din transcriptul intalnirii UE-SUA

×
Subiecte în articol: externe