x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion ucrainean doborât: Volodimir Zelenski cere pedepsirea celor vinovaţi

Avion ucrainean doborât: Volodimir Zelenski cere pedepsirea celor vinovaţi

11 Ian 2020   •   20:54
Avion ucrainean doborât: Volodimir Zelenski cere pedepsirea celor vinovaţi

Recunoaşterea de Iran a faptului că a doborât din greşeală un avion de pasageri al companiei Ukraine International Airlines este un pas în direcţia corectă, dar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.


''Insist pe finalizarea imediată a identificării corpurilor'', a scris Zelenski pe Twitter după ce a discutat telefonic cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.

''Autorii trebuie să fie traşi la răspundere. Este extrem de important pentru noi să se returneze Ucrainei, săptămâna viitoare - până la 19 ianuarie - corpurile celor decedaţi, astfel încât rudele acestora să îşi poată lua adio'' de la ei, a spus Zelenski.

Apelul telefonic a fost iniţiat de Hassan Rouhani, care i-a transmis oficial scuze lui Zelenski pentru acest incident.

''Rouhani a transmis scuze în numele părţii iraniene pentru tragedia soldată cu 176 de decese. Preşedintele Republicii Islamice Iran recunoaşte deplin că tragedia a fost cauzată de acţiune eronate ale armatei acestui stat'', se arată într-o declaraţie a preşedinţiei Ucrainei.

În timpul convorbirii telefonice, Hassan Rouhani l-a reasigurat Volodimir Zelenski că cei implicaţi în acest caz vor fi traşi la răspundere.

Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţă că armata sa a doborât miercuri avionul ucrainean, cu 176 de persoane la bord, dintr-o ''eroare dezastruoasă'', explicând că apărarea sa antiaeriană a lansat din greşeală tiruri fiind în alertă după loviturile aeriene iraniene asupra unor ţinte americane din Irak.

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ''responsabilitatea totală'' pentru doborârea avionului ucrainean. Conform agenţiei Fars, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a fost informat că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ''eroare umană'', iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

www.agerpres.ro

×