x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul chinez invizibil pe radar a beneficiat de tehnologie rusească

Avionul chinez invizibil pe radar a beneficiat de tehnologie rusească

19 Ian 2011   •   09:32
Avionul chinez invizibil pe radar a beneficiat de tehnologie rusească
147165-untitled.jpgChina a obţinut de la Rusia tehnologia necesară fabricării prototipului său de bombardier de vânătoare invizibil pe radar, a afirmat un congresman american, citat de AFP.

"Din câte ştiu, ei l-au construit pornind de la informaţii pe care le-au obţinut de la Rusia, pornind de la un avion rusesc pe care au reuşit să-l copieze", a declarat preşedintele republican al Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanţilor, Buck McKeon.

Congresmanul a declarat că speră să afle mai mult despre acest lucru de la secretarul american al Apărării, Robert Gates, care se afla în vizită la Beijing când presa chineză de stat a difuzat fotografii cu acest aparat, numit J-20, care ar fi efectuat un zbor de testare de 15 minute.

Existenţa acestui avion de nouă generaţie demonstrează determinarea Chinei de a-şi moderniza armata, scrie AFP, citată de Mediafax.

Congresmanul, care era întrebat dacă Beijingul a reuşit să obţină tehnologia pentru acest avion datorită spionajului cibernetic, a subliniat că China constituie o sursă de "preocupare" pentru securitatea naţională americană.

"Trebuie să supraveghem China, trebuie să supraveghem Coreea de Nord, trebuie să supraveghem Iranul", a subliniat McKeon, primind cu neîncredere anunţul lui Gates privind reducerea cheltuielilor militare americane.

"Asta mă îngrijorează cu adevărat când văd reducerile potenţiale despre care vorbim pentru bugetul apărării", a adăugat el.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a sosit marţi în Statele Unite pentru o vizită de stat de patru zile, după un an marcat de tensiuni între cele două puteri.

×